ODE I ONA... / U 81. godini preminula kultna modna dizajnerica Vivianne Westwood; imala je ogroman utjecaj na ikonografiju punka

Image
Foto: AFP

'Jedini razlog zašto sam u modi je da bih uništila riječ konformizam. Ništa me ne zanima ako nema taj element', rekla je Westwood u biografiji 2014. godine

29.12.2022.
22:58
AFP
VOYO logo

Slavna britanska modna dizajnerica Vivienne Westwood preminula je u 81. godini.

"Preminula je danas u krugu članova svoje obitelji u Claphamu. Svijetu su potrebne osobe kao što je Vivienne, kako bi se ostvarila promjena nabolje", objavljeno je na njezinom profilu na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin suprug i kreativni partner Andreas Kronthaler napisao je da će ona zauvijek ostati u njegovu srcu. "Radili smo zajedno do kraja i ostavila mi je mnogo toga za budućnost. Hvala ti, draga", napisao je Kronthaler, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odijevala je Sex Pistolse

Karijera Vivienne Westwood bila je obilježena buntovništvom i političkim angažmanom. Bila je poznata kao nepokolebljiva aktivistica i na modne je piste donijela stvari do kojih joj je bilo stalo, poput borbe protiv klimatskih promjena, zagađenja ili podrške osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu. Protestne majice s porukama ili transparente nosili su njezini modeli na pistama.

Westwood je izgradila ime na kontroverznom punk i novovalnom stilu 70-ih godina prošlog stoljeća. Odijevala je Sex Pistolse,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini razlog zašto sam u modi je da bih uništila riječ konformizam", rekla je Westwood u biografiji 2014. "Ništa me ne zanima ako nema taj element".

'Uvijek je imala političku agendu'

Uvijek je imala "političku agendu", kako je rekla za časopis L'Officiel 2018., dodajući da koristi modu kako bi "izazivala status quo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina odjeća, kako je govorila, "ima priču, ima identitet, karakter i svrhu".

Westwood je studirala u Londonu, a modom se počela baviti 1971. kada je otvorila butik Seditionaries. Isticala se odvažnim, provokativnim i ekscentričnim kreacijama, a svojim kreacijama ostvarila je jedan od presudnih utjecaja na ikonografiju i modu punka. Osamdesetih godina prošloga stoljeća radila je kreacije inspirirane povijesnim kostimima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo