Tko su najbogatiji umjetnici svijeta?

Oni su najbogatiji umjetnici na svijetu koji su svojim radom postigli ono o čemu mnogi sanjaju i dokazali kako se od umjetnosti ipak ponekad može živjeti.

25.3.2010.
16:42
VOYO logo

(Pre)živjeti od umjetnosti san je mnogih 'umjetničkih duša'. Iako su svjesni da im je budućnost, posebno financijska, nesigurna, mnogi studenti umjetnosti svu svoju nadu ulažu u mogući uspjeh na ovom tržištu, i u to da upravo oni budu ti na čijoj će strani biti božica sreće. Možda ih upravo i ohrabre sljedeći umjetnici koju su svojim djelima uspjeli postići slavu, novac i život na visokoj nozi, piše Deutsche Welle. Pa krenimo redom!

Na prvom mjestu najbogatijih umjetnika nalazi se Britanac Damien Hirst, čije se bogatstvo procjenjuje na 730 milijuna eura. Svjetsku je slavu stekao djelom The Physical Impossibility of Death in the Mind od Someone Living. Riječ je o velikoj staklenoj kutiji s mrtvim morskim psom u formaldehidu. Godine 1996. preparirao je i nekoliko krava, koje je također stavio u formaldehid. No, pravo malo 'bogatstvo' stekao je lubanjom od dijamanata, koju je prodao za 57,2 milijuna eura. Na čelu lubanje nalazi se dijamant od 52 karata, a djelo nosi ime For the Love of God.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki umjetnik Jeff Koons može se pohvaliti bogatstvom u iznosu od 510 milijuna eura. Poznat je po svojim kič-objektima. Godine 1988. izradio je pozlaćeni porculanski uradak pod nazivom Michael Jackson and Bubbles, koji prikazuje poznatog pop-pjevača u društvu svog ljubimca čimpanze. No, Koons je poznat i po tome što često koristi seksualne i druge podražaje za svoja djela, piše Deutsche Welle.

Na trećem mjestu nalazi se japanski umjetnik Takashi Murakami, čiji je rad nešto između klasične umjetnosti i dizajna, što mu je donijelo i veliku popularnost. Njegovo bogatstvo 'teži '250 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak dvostruko 'siromašniji', odmah iza njega, sa 130 milijuna eura, nalazi se američki umjetnik Brice Mardon, poznat kao predstavnik minimalizma i kao čovjek koji je 'zgrnuo' milijune ulaganjem u nekretnine.

Julian Schnabel, američki slikar i filmski redatelj i jedan od glavnih zastupnika neoekspresionizma, zaradio je 120 milijuna eura. Mnoga njegova djela naslikana su na neravnim površinama od stakla ili porculana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anish Kapoor, Indijac koji radi i živi u Londonu, zauzima skromno šesto mjesto ljestvice najbogatijih umjetnika s 46 milijuna eura. Slavu diljem svijeta stekao je tijekom 70-ih godina skulpturom od pigmenata različitih boja.

Na sedmom mjestu nalazi se 80-godišnji umjetnik iz Amerike Jasper Johns, koji se smatra začetnikom pop-arta. Tijekom svoje umjetničke faze prodao je više od 535 djela, te zaradio oko 110 milijuna eura. Ako se pitate zašto se onda nalazi na posljednjem mjestu ove ljestvice, razlog je jednostavan – danas mu je ostalo sitnih 36 milijuna eura, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo