FOTO: / Što skriva unutrašnjost vašeg ručnog sata?

Sutra je otvorenje izložbe Stoljeće ručnog sata u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje će biti izložena zbirka više od 200 satova.

10.6.2014.
11:09
VOYO logo

Iako su se prvi ručni satovi javili već u doba renesanse, kad su malobrojne plemkinje nosile narukvice sa satom, taj se tip sata počeo izrađivati u značajnijim količinama tek za vrijeme I. svjetskog rata. Naime, vojnicima u rovovima bilo je praktičnije pogledati na sat koji se nalazio na ručnom zglobu, nego ga vaditi iz džepa.

Tridesetih godina prošlog stoljeća izjednačava se proizvodnja džepnih i ručnih satova, da bi ubrzo ovi drugi potpuno preuzeli primat. Švicarska industrija dominira sve do primjene nove, kvarcne tehnologije šezdesetih godina 20. stoljeća kada u prvi plan izbijaju proizvođači iz Azije, prvenstveno Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost i mehanizmi

U čast stotinu godina ovog korisnog predmeta, Muzej za umjetnost i obrt izlaže svoju zbirku od oko 200 satova, a posjetitelji će osim toga moći vidjeti i što se skriva u unutrašnjosti njihovog sata, ekrane s projekcijom funkcioniranja različitih tipova mehanizama, reklame, letke i foto povećanja.

Autorica izložbe je dr.sc. Vesna Lovrić Plantić, voditeljica Zbirke satova MUO, a izložba traje od 11.06. do 17.08.2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo