SMIJU SE TUĐMANU: / Tko bira ove užasne spomenike prvom hrvatskom predsjedniku?

17.8.2015.
18:57
PIXSELL, Željko Mršić

Najnoviji spomenik Franji Tuđmanu postavljen je na kninskoj tvrđavi za proslavu "Oluje", a autor je kipar Miro Vucov koji je pobijedio na natječaju, piše Pogledaj.to.

Postavlja se pitanje kako su onda izgledali ostali, ako je ovaj kip bio najbolji...

To je još jedan u nizu spomenika prvom hrvatskom predsjedniku koji izazivaju smijeh umjesto strahopoštovanja.

Jedan od najsmješnijih je dva i pol metra visok i tonu težak spomenik kojega su u bijelom bračkom kamenu isklesali kipar Dubravko Radman i klesar Lenko Krizmanić s pomagačem Elvisom Štifanićem, a koji je odmah dobio nadimak “Franjo u suknji”.

Poplavu od 80-ak spomenika Franji Tuđmanu po hrvatskim gradovima i selima uoči postavljanja spomenika u Kninu za Slobodnu Dalmaciju komentirao je povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

"Manji kolektivi koji naručuju spomenike u vođi još vide mitsko biće, a u njegovom kipu totem koji ih baca u stanje transa i područje izvan racionalnoga”, izjavio je Gavrilović, dodavši kako je s Tuđmanom “u jako puno prilika na djelu bio čisti diletantizam i neodgovornost prema javnom prostoru.”

Kao najšokantnije primjere takve neodgovornosti naveo je spomenike u Pakoštanima, Kaštel Lukšiću, Virovitici i odnedavno u Pločama.

"Jedan od najkomičnijih Tuđmana jest onaj u Biogradu na Moru, koji na malom trgu, sa sunčanim naočalama i kockastom leptir-mašnom, u preširokom odijelu i s blagim osmijehom izgleda kao dobroćudni umirovljenik u šetnji. U usporedbi s navedenima, čak bih rekao da je zbog simpatičnosti i duhovitosti to jedan od uspjelijih spomenika ovom državniku, posebice ukoliko je namjera autora bila – šaljiva", nastavio je povjesničar.

"Zlato ili pozlata, kao nekoć simboli visoke vrijednosti ili sakralne uzvišenosti, također djeluju komično u kontekstu suvremenog svijeta. Nedavno otkriveni spomenik u Pločama koji blješti zlatnim sjajem, s tijelom nagnutim u blagu dijagonalu, podsjeća na bezlične spomenike sjevernokorejskog tipa pune tupog i praznog, diktiranog optimizma, ili na camp skulpture Jeffa Koonsa. Inzistiranje na verizmu često rezultira karikaturalnošću," smatra Feđa Gavrilović.

Više smiješnih kipova prvog hrvatskog predsjednika pogledajte OVDJE.

Pogledaj.to/Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali