SJEĆATE LI SE M / UHARKA I KAMIČKA? U 90-oj godini umro njihov tvorac, genijalni češki umjetnik Zdeněk Smetana

Image
Foto: screenshot
Image
Foto: screenshot

Poznati češki umjetnik i redatelj Zdeněk Smetana, nakon višegodišnje bolesti, umro je u 90-oj godini života, objavila je njegova obitelj, prenosi češki Prague Post.

25.2.2016.
22:05
screenshot
VOYO logo

Smetana će ostati zapamćen kao tvorac kultnog crtanog filma Muharka i Kamička. U Češkoj je bio najpoznatiji po svojim epizodama u emisiji za djecu Večerničeka, koja se dugi niz godina prikazivala u Češkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su mu bila najveća publika

Smetanina karijera započela je još 1946., a njegove najveće uspješnice datiraju iz 70.-ih i 80.-ih godina prošlog stoljeća. Smetana je tijekom svoga života osvojio brojne nagrade, među kojima i one s prestižnih filmskih festivala u Berlinu i Veneciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2014. nagrađen je životnim djelom na Anifestu, festivalu animacije u Třeboň, Južna Bohemia. Ukupno je režirao više od 400 animiranih filmova.

"Zdeněk Smetana povezao se, prije svega, s djecom iz svojih serija. Njegova Večerničeka koja se svaku večer prikazuje na češkoj televiziji osvojila je djecu. Bajka o Mossu, Mala vještica, učinile su ga tvorcem priča s kojima se ide na spavanje," pisalo je u prioćenju Anifesta kada je Smetana osvojio nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo