Samo jedan pogled dovoljan je da vas potpuno očara!

Jedan od nominiranih za nagradu Drago Galić, za najuspješnija ostvarenja na području stambene arhitekture 2010. godine, bio je i projekt Dva arhitekta, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

7.12.2010.
14:07
VOYO logo

Na Godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2010. godini dodijeljene su nagrade UHA-e za najuspješnija autorska ostvarenja hrvatskih arhitekata, realiziranih u 2010. godini, u Hrvatskoj i u svijetu. Jedan od nominiranih za nagradu Drago Galić, za najuspješnija ostvarenja na području stambene arhitekture, bio je i projekt Dva arhitekta, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića. Iako je pobjedu u toj kategoriji odnijela višestambena građevina (zgrada POS) u Vrgorcu, za koju su zaslužni Marija Burmas i Ivo Lola Petrić, ne možemo posve izignorirati ovo predivno arhitektonsko 'čudo' namijenjeno svakodnevnom životu četveročlane obitelji.

Riječ je o obiteljskoj kući u Zagrebu, koja svojom formom i sadržajem, ostavlja bez daha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća je izgrađena u mirnom i zelenom dijelu grada, relativno blizu centru. Na mjestu malih kućica skoro seoske atmosfere uglavnom niču objekti s više stanova, tu i tamo poneka obiteljska kuća.

Parcela nije velika, izgrađenost postoji sa svih strana, tako da su to bili parametri za orijentaciju i fokusiranje glavnih sadržaja kuće. Uz to i orijentacija prema zelenoj zoni te jugu, bile su bitne odrednice prilikom projektiranja. Korištenje opeke (otpadna opeka) na pročelju, uklopilo je kuću u staru i nezavršenu gradnju okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozicioniranje velikih otvora na zelene zone okoliša ili na uvučene dijelove zgrade omogućilo je intimnost, dok je ulično pročelje iz istog razloga zatvorenije. Volumen kuće se uvlači na tri strane. Prva zona je ulazni natkriveni prostor te spoj s podrumom i garažom. Sljedeći utor predstavlja atrij sa zapadne strane na koji se otvara dosta tlocrta. Atrij uvodi vrt u kuću, ali i zapadno svjetlo, vodeći računa da se izbjegne vizura na susjedni objekt (gdje on počinje tu susjedni objekt završava). Treći i najveći uvučeni prostor spaja (razdvaja) boravak i blagovanje te je dijagonalno postavljen u smjeru najbolje vizure.

Uz dosta ostakljenja na pročelju, kuća ima podno i zidno grijanje iz geotermalnih izvora. Plin nije priključen na objekt jer se sve crpi iz zemlje. Sukladno tome je izvedena i termoizolacija. Kuća također ima rekuperaciju zraka u cijelom objektu s dohlađivanjem i dogrijavanjem, tako da se može reći da je kuća i niskoenergetska, što danas predstavlja veliki plus, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201012010572006 arti-201010260400006 arti-201010280103006 arti-201010180095006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo