Ruske ikone od 15. do 20. stoljeća

Klovićevi dvori predstavljaju izložbu Ruske ikone 15.-20. stoljeća kao uvod u zagrebačke Dane ruske duhovne kulture koji će se na jesen nastaviti drugim kulturnim događajima.

7.6.2010.
18:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izložba, na kojoj će biti predstavljeno 105 umjetnina iz zbirki nekoliko ruskih muzeja, ostvarena je u suradnji s Državnim muzejom i izložbenim centrom ROSIZO iz Moskve te uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu i hrvatskog Ministarstva kulture.

Izložba se može razgledati do 18. srpnja. Na izložbi će biti prikazana povijest razvoja ruske crkvene umjetnosti kroz pet stoljeća, kroz zbirke Kostromskoga državnoga povijesno-arhitekturnog i umjetničkog muzeja, koji je zaštićeni nacionalni spomenik kuture, zatim iz muzeja manastira Svetog Trojstva u Kostromi, Jaroslavljskoga državnog muzeja te Dobrotvornog fonda "Muzej ruske ikone".

Izložba ikona, po riječima jedne od autorica izložbe Svetlane Blaževskaje, ne ograničava se samo na likovnu umjetnost, iako je to najvažniji njezin dio, već predstavlja i druge liturgijske predmete koje su izradili tamošnji majstori, a sastavni su dio bogoslužja i hrama.

Iako su prve ruske ikone nastale u 12. stoljeću, Kostromska škola, koja će biti predstavljena tom izložbom, datira najranije iz 15. stoljeća, no većina sačuvanih djela potječe iz 17. stoljeća.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin rekla je da se izložbom ikona hrvatskoj publici želi približiti važni dio ruske kulturne baštine - Kostromska škola koja je u ruskoj kulturnoj povijesti imala značajno mjesto.

Jasmina Lokas Prpić iz Ministarstva kulture ocijenila je kako je izložba potvrda dobre suradnje dviju kultura te najavila da će se nakon ovogodišnjih Dana ruske duhovne kulture u Zagrebu, hrvatska kultura iduće godine predstaviti u Moskvi. To će biti druga takva kulturna razmjena, dodala je.

Zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Boris Medvedev pozdravio je inicijativu dvaju ministarstava te izrazio nadu da će izložba izazvati veliki interes u hrvatskoj javnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali