Rođendan Animafesta uz izložbu i majstore animacije

10.5.2012.
13:14
VOYO logo

Animafest ili Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima: Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Program Animafesta moći će se konzumirati i na ulicama grada, u Galeriji ULUPUH, MSU-u i u nekoliko gradskih kulturnih centara.

Pored pregleda najboljih i najzanimljivijih kratkometražnih animiranih filmova nastalih u posljednje dvije godine, Animafest ove godine povodom 40 godina prikazuje prigodni i opsežni filmski program te organizira veliku izložbu u galeriji ULUPUH čiji će nas postav bogat plakatima, nagradama, fotografijama, čestitkama, ilustracijama... podsjetiti na sjajan i slavan život ovog vrijednog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972 - 2012.

Izložba 40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972 - 2012. (galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, 29. 5. - 3. 6.) popratiti će četiri iznimno uspješna desetljeća drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije i podsjetiti na dosadašnji vrlo uspješan život tog i dalje mladog, svježeg i vodećeg festivala koji ime grada Zagreba, njegove autore i animatore, stavlja na animacijsku mapu kao jedan od glavnih gradova svijeta. Na izložbi, čija je glavna svrha dočarati tu jedinstvenu festivalsku atmosferu, izloženi su povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni videoprilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti i predmeti nastali od 1972. do danas. Među vrijednom memorabilijom nalazese radovi cijenjenih umjetnika iz bivše Jugoslavije i Hrvatske koji su rado i s velikim odobravanjem ljubitelja animacije ali i šire javnosti prodonosili festivalskom identitetu: Nedeljka Dragića, Pavla Štaltera, Miroslava Šuteja, Zvonimira Lončarića, Borivoja Dovnikovića, Zlatka Boureka... Ovogodišnji je vizualni identitet, djelo dizajnera Damira Gamulina i Tine Ivezić, nastao reinterpretacijom upravo njihovih najistaknutijih plakata. U radu su koristili festivalski dizajn Nedeljka Dragića, Zvonimira Lončarića, Pavla Štaltera, Borivoja Dovnikovića i Vladimira Straže iz 1978. godine, plakat Zvonimira Lončarića iz 1980. te dizajn 13. Animafesta Borivoja Dovnikovića i Mihajla Arsovskog iz 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban program posvećen filmovima Yojia Kurija, dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo koju će majstor animacije primiti osobno na festivalu

Članovi Vijeća Animafesta: Darko Kreč (predsjednik), Pavao Štalter, Vesna Dovniković, Milan Blažeković, Marko Meštrović, Željko Sarić i Nikica Gilić dodijelili su nagradu za životno djelo jednom od najvažnijih japanskih umjetnika animacije, pioniru nezavisnog animiranog filma i jednom od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu: Yojiu Kuriu. Yoji Kuri pripadao je tzv. japanskoj grupi trojice animatora, jap. Sannin no Kai - ostali članovi bili su Yanagihara Ryohei i Manabe Hiroshi - koja je ekvivalentna trojici tenora sa Zapada. Yojia Kuria zvali su Pavarotti, a mi ga gotovo možemo nazvati i kumom Animafesta jer je bio prisutan na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. U nekoliko programskih cjelina imati ćemo jedinstvenu priliku vidjeti većinu njegovih filmova, od kojih neki nisu nikada prikazivani niti kod nas niti u Europi. Uz uvid u stvaralaštvo ovog osebujnog autora, posjetitelji Animafesta imati će priliku i razgovarati s majstorom animacije te pogledati dokumentarni film Evo nas s Yojiem Kuriem autora Ryôa Saitania.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi festivalski pobjednici u programu Grand prix 1972 – 2012, posebno izdanje DVD-a s pobjedničkim filmovima i dolazak trostrukog dobitnika Priita Pärna

Među programima koji se nostalgijom i ponosom osvrću na 40 godina postojanja ove svjetski priznate fešte animacije jest i Grand prix 1972 – 2012 u sklopu kojeg ćemo moći pogledati sve dosadašnje dobitnike glavne Animafestove nagrade. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su često hodočastili u Zagreb, s filmom ili bez njega. Izdvajamo Rusa Yurija Norsteina koji je Grand prix dobio dva puta, za filmove: Bitka kod Keržence, koautor s Ivanom Ivanov-Vanovim i Bajku nad bajkama. Estonac i čest Animafestov gost Priit Pärn dobio je čak tri Grand prixa za filmove: Doručak na travi, 1895, koautor s Jannom Põldmom i Ronioci na kiši, koautor s Olgom Pärn. U Zagreb će doći i ove godine kao jedan od članova žirija Velikog natjecanja. U njihovom se društvu nalaze i dva domaća autora: Nedeljko Dragić s filmom Dnevnik i Zdenko Gašparović sa Satiemaniom te brojni velikani poput Nicka Parka, Michaela Dudok de Wita, Joanne Woodward, Kojia Yamamure ili Joanne Quinn. Animafest će izdati i prigodni promotivni DVD sa svim filmovima, Grand prix dobitnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo