VIDEO: / Preminuo veliki Alain Resnais

Veliki francuski redatelj Alain Resnais, čija se karijera proteže preko čak šest desetljeća, preminuo je u subotu navečer u 91. godini.

2.3.2014.
11:49
VOYO logo

Nakon što se obrazovao za redatelja sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća, Resnais je snimio niz filmova, od kojih su svakako najpoznatiji 'NOć i magla' (1955.) o nacističkim koncentracionim logorima, te 'Hirošima, ljubavi moja', dugometražni igrani film (1959.), snimljen u suradnji s Marguerite Duras prema njezinom scenariju.

Redatelj i montažer, Resnais je jedna od ključnih figura francuskog novog vala. Za kratki dokumentarni film o slavnom umjetniku Van Goghu (1947.) osvojio je Oscara u kategoriji kratkometražnoga filma 1950. godine. Film 'Prošle godine u Marienbadu' (1961.), snimljen prema scenariju avangardnog pisca Alaina Robbe-Grilleta, osvojio je Zlatnoga lava na filmskom festivalu u Veneciji. Film 'Moj ujak iz Amerike (1980.) osvojio je glavnu nagradu žirija i FIPRESCI nagradu na filmskom festivalu u Cannesu. Godine 2009. u Cannesu je za 'Divlju travu' (2009.) primio nagradu za životno djelo i izniman doprinos povijesti kinematografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/naFUgAHZusE

//www.youtube.com/embed/M5km-4o3EAY

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo