Preminuo glumac Dragomir Čumić Čuma

Sjajni komičar preminuo posle kraće bolesti

12.11.2013.
14:28
VOYO logo

Glumac Dragomir Čumić Čuma umro je u nedelju, posle kraće bolesti, objavio je Blic.

Omiljeni glumac Puriše Đorđevića i sjajni komičar iz filmova Zdravka Šotre rođen je u Siraču 8. maja 1937. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a karijeru je započeo ulogom u filmu „San“ (1966) Puriše Đorđevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni Čuma razvio se u jednog od najprepoznatljivijih likova srpske kinematografije. Bez pompe i afera, suptilno i iskreno, tumačeći na stotine malih i velikih likova, upisao se u vrh karakternih glumaca.

Njegova najuspešnija ostvarenja su u komičnim ulogama nespretnjakovića i gubitnika, kao u filmu „Radio Vihor zove Anđeliju“ iz 1979. godine. Nove generacije pamte ga po ulogama u filmovima „Lajanje na zvezde“ i „Kad porastem biću kengur“. Poslednjih godina igrao je u popularnim televizijskim serijama poput „Šešir profesora Koste Vujića“, „Vojna akademija“, „Bela lađa“, „Ranjeni orao“, „Nepobedivo srce“...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S velikim uspehom izvodio je monodramu „Beara hvata visoku loptu“, koja je nastala na osnovu razgovora sa fudbalskim golmanom Vladimirom Bearom tokom snimanja filma „Braća po materi“.

- Imao sam sreću da sam sa Dragom Čumićem radio nekoliko filmova. Naš početak je bio u filmu „Jutro“, „San“, „Podne“, „Biciklisti“, „Cross country“, a zatim smo sa njim u glavnoj ulozi snimili pet filmova po Čehovu. Zbog uloga na televiziji i u filmovima Šotre bio je veoma poznat i ljudi su ga u susretu pozdravljali sa osmehom. Njegovim tragom pošla su i njegova deca, dve ćerke, koje studiraju na Fakultetu dramskih umetnosti - reči Puriše Đorđevića prenosi list "Danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubiša Samardžić kaže da je Čuma bio kolega kog je neobično poštovao.

- Eh, što ti je život. Svakom od nas klatno sata kuca sve dok jednog dana ne stane! Čuma je bio čapkun filmova, koga je Puriša godinama nosio ispod šinjela. Bio mu je talija, amajlija. Mogu da zamislim kako je Purketu danas? I ne samo njemu. Već i svima koji su poštovali njegov tihi, nenametljiv hod kroz život. Otišao je tiho kako je i živeo. Iako nam se putevi nisu ukrštali, voleo sam da ga sretnem i da se osmehnem njegovom vrcavom duhu koji ga je krasio. Bio je zatajan. Zbog toga ništa nisam znao o „njegovima“. Moj nemar. Izražavamo njegovima duboko poštovanje - kaže Ljubiša Samardžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Novosti

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo