Preminuo čuveni Rodžer Ebert

Popularizovao filmsku kritiku sistemom „palac gore, palac dole”

5.4.2013.
17:31
VOYO logo

Rodžer Ebert, dugogodišnji filmski kritičar koji je popularizovao svoje zanimanje recenzijama "palac gore, palac dole", preminuo je u 70. godini.

On je pre nekoliko dana objavio da boluje od povratničkog karcinoma s kojim se borio poslednjih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji praznina koja ne može biti ispunjena. Napustio nas je jedan od velikana", objavio je njegov matični medij Chicago Sun-Times na Twitteru. U dugom nekrologu koji mu je posvećen u tom listu, između ostalog, napisano je: "Rodžer Ebert je voleo filmove, osim onih koje je mrzeo".

Njegova supruga Čez izjavila je da je izgubila ljubav svog života i dodala da se njen suprug u poslednje vreme umorio od borbe protiv raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U četvrtak smo se spremali da odemo iz bolnice, na kućnu negu, a on nas je samo pogledao, nasmešio se i preminuo. Nije bilo borbe, nije bilo bola, samo miran, dostojanstven prelazak - rekla je, a prenosi T-portal.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je saučešće njegvojo porodici i u saopštenju napisao kako je za generacije Amerikanaca, posebno stanovnika Čikaga, Rodžer bio - film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mu se film nije svideo, bio je iskren, a kad mu se svideo, bio je ponesen, prenoseći nam jedinstvenu moć filma da nas odvede u magiju… Filmovi više neće biti isti bez Rodžera", napisao je američki predsednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ebert se zaposlio u Sun Timesu 1967. godine, a kritike je pisao 46 godina i etablirao se kao jedan od najpoznatijih filmskih kritičara. Pre 11 godina mu je dijagnostifikovan karcinom štitne žlezde, nakon čega je podvrgnut većem broju operacija.

Samo dva dana pre smrti na internetu je objavio da se oprašta od prisutnosti, napisavši da ne ide daleko, nego da samo mora usporiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor brojnih filmskih scenarija i knjiga, Ebert je postao prvi filmski kritičar koji je osvojio Pulicerovu nagradu 1975. godine, te prvi kritičar koji je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Esquire je 2010. objavio delove dnevnika koje je Ebert napisao kada se hvatao u koštac s vlastitom smrtnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da dolazi, ali se ne bojim, jer verujem da ne postoji ništa na drugoj strani smrti čega se treba plašiti. Nadam se da ću, koliko god je moguće, biti pošteđen bola dok budem na prilaznim stazama. Bio sam savršeno zadovoljan pre nego što sam se rodio i mislim da je smrt jednako stanje. Zahvalan sam za dar inteligencije, za život, ljubav, čudo i smeh. Ne može se reći da nije bilo zanimljivo", napisao je Ebert tada.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona