Preminuo akademik Jerko Bezić

U Zagrebu je u subotu, 9. siječnja u 81. godini preminuo istaknuti i utjecajni hrvatski etnomuzikolog akademik Jerko Bezić, izvijestio je jutros Institut za etnologiju i folkloristiku.

11.1.2010.
11:33
VOYO logo

Plodnim znanstvenoistraživačkim i nastavnim radom, intenzivnom suradnjom na međunarodnome planu te djelovanjem na području primijenjene etnomuzikologije uvelike je pridonio stvaranju identiteta i ugleda etnomuzikologije kao znanstvene discipline.

Rođen u Kranju (Slovenija) 10. lipnja 1929., školovao se u Zadru, Zagrebu i Ljubljani te je 1970. postigao doktorat muzikoloških znanosti. Više od trideset godina (1964.-1999.) djelovao je u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Usporedno je predavao etnomuzikološke predmete na Muzičkoj akademiji i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1980. bio je član suradnik, a od 1991. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u kojoj je od 1997. do 2003. bio tajnikom Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim je istraživanjima Bezić skupio opsežnu i vrijednu glazbenofolklornu građu, a u brojnim znanstvenim radovima obradio čitav niz etnomuzikoloških tema. Među njima se izdvajaju kapitalne monografije folklorne glazbe Sinjske krajine, otoka Zlarina, Hvara, Brača i Šolte, Hrvatskog zagorja, Požeške kotline te Hrvata u austrijskome Gradišću, kao i radovi o tradicijskom pučkom crkvenom pjevanju, posebno glagoljaškom pjevanju u sjevernoj Dalmaciji. Priredio je i uredio značajne etnomuzikološke zbornike i zbirke. Djelovao je u domaćim i međunarodnim strukovnim udruženjima, uredništvima znanstvenih časopisa, surađivao s uglednim smotrama i festivalima tradicijske glazbe.

Mnogostrukom djelatnošću akademik Jerko Bezić markantno je obilježio hrvatsku etnomuzikologiju: unio je značajne inovacije u metodologiju istraživanja, odgojio nove stručnjake te pridonio očuvanju i populariziranju hrvatske folklornoglazbene baštine. Uvijek spreman za razgovor, savjet i stručnu pomoć, i izvan je užih znanstvenih krugova stekao mnoge poštovatelje. Hrvatsko muzikološko društvo dodijelilo mu je 2008. "Nagradu Dragan Plamenac" za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokop akademika Jerka Bezića bit će u srijedu, 13. siječnja, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo