Postoji li apsulutno prijateljstvo ili je ono mit?

Kazališnji redatelj i plesni dramaturg Saša Božić, dobitnik nagrade najprestižnijeg europskog plesnog festivala u &TD-u je postavio projekt kojim tematizira prijateljstvo.

5.3.2010.
16:33
VOYO logo

Saša Božić je suradnik Hebbel am Ufer (Berlin), Kaaiteatra (Brusseles), Pact Zollvereina (Essen), Gesneralee (Zurich), Nacionalnog plesnog centara (Oslo) i Beogradskog dramskog pozorišta.

Inspiriran filmovima I. Bergmana: Persona i F. Fellinija: Satyricon, Božić raspravlja o odnosu kazališnog i filmskog medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao početna točka istraživanja poslužiti će tretman filmskih autora naspram zadane teme: istospolnog prijateljstva.

Bergmanov film Persona minimalistička je studija misterije ženskog prijateljstva, dok Federico Felini u svojoj maestralnoj obnovi antičkog Rima, pristupa muško-muškom prijateljstvu u namjerno fragmentiranim slikama eksplozivnog semanticiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad nastavlja istraživanje i kreaciju hibridnih formi, koje idu izvan granica kazališnih ili plesnih predstava. Redateljski postupak ukazuje na razliku gledateljeve percepcije u kazalištu i na filmu, baveći se fokusom i onim što se vidi (prikazuje), nadaje gledateljevom pogledu, baveći se pitanjima transpozicije medijski posredovanih realnosti, narativnih paradigmi i strategija generiranih u okolišima različitih umjetničkih izraza: kazališta i filma.

''Govorimo o prijateljstvu. O načinu kako se o prijateljstvu govorilo. Jer ono samo ne postoji. Ako postoje samo konstrukcije, paradigme, dispozitivi, diskursi, varijante prijateljstva, onda možda govorimo o prijateljstvu, nikako o prijateljstvu. Da bi se govorilo o prijateljstvu uvijek se mora govoriti o onome što nadmašuje konstrukcije, paradigme, dispozitive, diskurse, varijante. Protiv varijanti historizma kojem su njegovi predmeti jednakovrijedni, za kojeg ti predmeti zapravo niti ne postoje - oklada ili pakt. Na to računam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No budimo oprezni. Ako govorimo o prijateljstvu, na kraju možda više nećemo biti prijatelji. Razdvojili smo se zato što smo si došli preblizu ili zato što smo se međusobno suviše udaljili.'' (Alexandar Garcia Duttman: Prijatelji i Neprijatelji.Apsolutno)

Izniman doprinos predstavi gostovanje je francuskog umjetnika Brune Pocherona, jednog od top europskih light designera (dizajnera svjetla), stalnog suradnika imena poput: Xavier Le Roya, Eszter Salamon, Marten Spangberg i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvođači su Petra Hraščanec-Herceg, Mirela Videk, Marko Jastrevski, Silvio Vovk.

Premijera je zakazana za 17. ožujak u polukružnoj dvorani Teatra &TD, a nakon nje slijede izvedbe 18., 19. i 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo