Pogledajte najbolje od domaćeg animiranog filma

Na drugom izdanju Festivala hrvatskog animiranog filma, koji će se održati 19. i 20. veljače u zagrebačkom kinu Europa. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

15.2.2011.
14:52
VOYO logo

Samo u natjecateljskom dijelu programa prikazat će se 46 animiranih filmova suvremene hrvatske produkcije. Program ovogodišnjeg festivala predstavili su Krešimir Zimonić umjetnički direktor festivala, Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske te Vinko Brešan, ravnatelj Zagreb filma.

Od rekordnih 86 prijava u program festivala uvršteno je tek nešto više od pola naslova: 46 filmova u konkurenciju i dva programa izvan konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je sastavljen od četiri natjecateljska programa - autorski (16 naslova), studentski (9 naslova), namjenski (14 naslova) te dječji i omladinski film (7 naslova).

Umjetnički direktor festivala, Krešimir Zimonić, istaknuo je da je nekoliko autora i studenata prijavilo dva ili više naslova, a po prvi put u programu će se naći i animirani glazbeni spotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Dovniković, predstavila je program međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA u sklopu kojega će biti prikazani filmovi čuvenih svjetskih animatora, predsjednika i dobitnika nagrada ASIFA-e za životno djelo.

Ove godine će Nagrade za životno djelo koja se dodjeljuje osobama i institucijama za njihov izuzetan doprinos razvoju i promociji hrvatskog animiranog filma biti dodijeljena Tomislavu Simoviću, skladatelju glazbe za oko 180 filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno priznanje bit će dodijeljeno Miljenku Dörru, tonskom snimatelju, za njegov izuzetan doprinos zvučnoj obradi filmova Zagrebačke škole crtanog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Brešan predstavio je popratni program festivala koji uz retrospektivu Simovićeva rada obuhvaća i predstavljanje radova dvojice članova ocjenjivačkog suda - prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film, Svjetlan Junaković, predstavit će se izložbom, dok će britanski animator Phil Mulloy biti predstavljen retrospektivom animiranih filmova.

Špica FHAF 2 from f:HAF on Vimeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivali će se moći vidjeti i restaurirani filmovi Oskarom nagrađenog Dušana Vukotića.

Uz najbolje filmove u natjecateljskim kategorijama dodijelit će se i nagrade za najbolju animaciju, glazbu, dizajn, scenarij te nagrada publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve projekcije i događanja festivala u kinu Europa je besplatan. Projekcije počinju od 10 sati, a svečano otvorenje festivala je u subotu, 19. veljače, u 19 sati.

Nagrade će biti dodijeljene u nedjelju, 20. veljače, nakon projekcija u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo