Petar Gudelj dobitnik Goranovog vijenca

19.2.2010.
13:18
VOYO logo

Nagrade će im biti uručene na svečanom otvorenje 47. Goranova proljeća u nedjelju, 21. ožujka, u Lukovdolu, navodi u priopćenju predsjednik Goranovog proljeća Tvrtko Vuković.

Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu, navodi se u obrazloženju nagrade. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke "Ruke, suze i čempresi" iz 1956. godine do posljednje od dvadesetak zbirki poezije "Zmija mladoženja" iz 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On iskonskim zazivom i načinom pjesničkoga govora priziva u sebi pjesnika - žreca, onoga koji misli, onoga koji osjeća i, što je najvažnije, osviještena pjesnika koji dobro zna kakav trag njegovo pjesništvo proizvodi u recepcijskome registru intuitivnih čitatelja, i onih probranih i onih koji kritički tumače njegovu poeziju.

U povjerenstvu koje je odlučivalo o dodjeli "Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti" bili su: Branimir Bošnjak, Slaven Jurić, Miroslav Kirin, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poeziji Irene Delonge jasno se izdvaja početna točka, često uobličena i naslovom, a zatim se usmjerava prema pronalaženju pravog načina svojeg kraja, navodi u obrazloženju povjerenstvo u kojem su bili: Irena Matijašević, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar.

Tu je, stoji u obrazloženju, bitno drukčije od svake pjesme "to što je proces vidljivi, istaknutiji kao njezina struktura, kao težnja smirenju, točki zaključka, poanti, koja je i olakšanje i vrhunac napetosti ujedno: klimaks". Iz tako duboke pounutrenosti riječi i tekstova, ističe se među ostalim u obrazloženju, događa se vatreno izbijanje volje za identitetom - ostvariti ili razoriti, izgraditi ili odbaciti, drznuti se ili podrediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natječaj nagrade "Goran za mlade pjesnike" za 2010. godinu prispjelo je ukupno 69 rukopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo