Ovo je najbolja nova hrvatska riječ!

Čak 1.600 riječi od 1.200 natjecatelja pristiglo je na ovogodišnji natječaj za nove hrvatske riječi koji zajednički organiziraju znanstveni časopis Jezik i Zaklada dr. Ivana Šretera.

31.3.2012.
16:01
VOYO logo

Zatipak Šandora Dembitza prvonagrađena je riječ na ovogodišnjem izboru Nove hrvatske riječi i osvajač nagrade Dr. Ivan Šreter.

Dembitz je kao pobjednik sa "zatipnikom" (tipfeler) osvojio 5.000 kuna, dok je drugonagrađeni Eduard Beg s riječju "nekapnica" (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi spriječavanja kapanja vina pri nalijevanju) osvojio 3.000, a trećenagradjena Martina Kobaš s riječju "dodirnik" (touch screen) 1.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj je još 1993. godine pokrenuo akademik i jezikoslovac Stjepan Babić. No, natječaj od tada nije organiziran baš svake godine i ustalio se tek posljednjih godina. Njegov je cilj stvaranje novih riječi koje se mogu upotrijebiti umjesto nepotrebnih tuđica, napose rasprostranjenih anglizama. Pri tome je važno da te riječi do sada nisu zapisane u rječnicima hrvatskoga jezika.

Za ovogodišnju nagradu natjecale su se i riječi ponovak (repriza), bocar (skupljač boca), rječarenje (rafting), biciklati (voziti bicikl), zapozorje, odobrenica, jušnjača, brojomat, daroteka, rasprodajnica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo