Olja Savičević osvojila tportalovu nagradu za najbolji roman

Roman Adio kauboju spisateljice Olje Savičević Ivančević osvojio je vrijednu tportalovu književnu nagradu za najbolji roman te pribavio svojoj autorici sto tisuća kuna.

15.6.2011.
22:10
VOYO logo

Na svečanom proglašenju dobitnika tportalove književne nagrade roman@tportal.hr u zagrebačkom kinu Europa Olja Savičević Ivančević preuzela je nagradu za svoj roman 'Adio kauboju' (izdavač Algoritam) koja iznosi sto tisuća kuna i najunosnija je književna nagrada u Hrvatskoj.

Nagrada je dodijeljena četvrti put, a zanimljivo je da je Savičević Ivančević treći laureat koji je pobijedio debitantskim romanom, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnji je natječaj stiglo 50 prijava, a petero najboljih, uz pobjednicu, bili su Ludwig Bauer ('Zavičaj, zaborav'), Ana Bako ('Jane Perkanova'), Mirjana Dugandžija ('Nekoliko dana kolovoza') i Nada Gašić ('Voda, paučina').

Žiri u sastavu Tomislav Brlek (predsjednik žirija), Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić svoj je odabir objasnio riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olja Savičević Ivančević u romanu 'Adio kauboju' dojmljivim i samoosviještenim glasom svoje junakinje pripovijeda o dalmatinskoj provinciji, ne samo zemljopisnoj, nego i duhovnoj. Autorica pokazuje da samo rijetki imaju hrabrosti pobjeći iz tog 'mentalnog zatvora' i poželjeti slobodu. Nažalost, cijena bude previsoka.

Fragmentarnom strukturom, roman 'Adio kauboju' reflektira rasutu egzistenciju naratorice/protagonistice, kao i njezine pokušaje da u potrazi za pretpostavljenom cjelinom slike događaja, koji je njezin život pretvorio u krhotine, da smisao svom životu. Posegnuvši za motivima 'kaubojske supkulture', autorica je s jedne strane nastojala izgraditi komunikacijski most za generacijsku nepomirljivost, a s druge ukazati na modele ponašanja koji su globalni obrasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako predgrađe na jugu postaje prizor iz paradigmatskog Divljeg zapada, a junaci se dijele na dobre i loše momke, odmetnike i šerife. U nizu naglih rezova, Olja Savičević Ivančević nudi čitatelju arhetipsku sliku osobne i obiteljske tragedije, zloupotrebe moći te pogubnosti zatvaranja očiju pred nasiljem.

Autorica svojim djelom nadilazi višegodišnju podjelu na dvije glavne tendencije u recentnom hrvatskom romanu, na ispovjedno-eskapističku i aktivističko-stvarnosnu prozu. 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević izdvaja se iz ovogodišnje romaneskne produkcije svježinom autorskoga glasa i angažiranom tematikom koja se otvara prema najrazličitijim čitateljskim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo