Odličan niz filmova na Festivalu židovskog filma

Program Festivala židovskog filma u srijedu započinje u 16 sati projekcijama dvaju dokumentaraca. U kinu Europa bit će prikazan njemački film Hitlerova djeca, a u Art-kinu Grič film Bijeg iz lavlje jazbine.

Hitlerova djeca u režiji Chanocha Ze’evija donosi nevjerojatnu priču o potomcima najmoćnijih figura nacističkog režima: muškarcima i ženama kojima je ostavljeno trajno nasljeđe koje ih trajno povezuje s jednim od najvećih zločina u povijesti.

U 17.45 sati u kinu Europa bit će premijerno prikazan hrvatski dokumentarac Ljubav koja ne poznaje granice autora Jakova Sedlara. Spomenuti film donosi kroniku jednog života i jedne ljubavi – prati život Ivice Vranetića koji je kao 17-godišnjak riskirao svoj život ne bi li spasio živote mnogobrojnih Židova i židovskih obitelji. Među onima je Ivica spasio bila je i Erna Montillo, ljubav njegova života, koju je oženio nakon 20 godina čekanja.

U večernjim terminima u kinu Europa uslijedit će projekcije dvaju igranih filmova: Lidice češkog redatelja Petra Nikolaeva su na rasporedu u 19 sati, a donose mračnu priču iz istoimenog sela, jednog od čeških mjestašca koje pokušava preživjeti rat na najbolji mogući način. U 21.30 sati slijedi film Jedne noći redateljice Lucy Mulloy, o pokušaju skupine mladih Kubanaca koji se odlučuju na riskantan put od devedeset milja vode, kako bi iz Kube pobjegli na Floridu. Redateljica i scenaristica filma Lucy Mulloy ovim je dugometražnim prvijencem osvojila publiku i kritiku te tri nagrade na Tribeca Film Festivalu, Teddy nagradu na Berlinaleu te još niz drugih priznanja.

U Art-kinu Grič u 17 sati bit će prikazan dokumentarac Ameer ima pušku o osamnaestogodišnjem Ameeru, muslimanskom Arapu, koji je izuzet iz vojske u Izraelu pod pretpostavkom da bi njegovo novačenje moglo ugroziti sigurnost zemlje. U 18.30 sati slijedi dokumentarni film Nevidljivi ljudi o skupini palestinskih homoseksualaca koji su pobjegli od svojih obitelji te se sada ilegalno skrivaju u Tel-Avivu.

Posljednji film u Art-kinu Grič na rasporedu je u 19.45 sati; riječ je o igranom filmu Süskind – glavni protagonist je Walter Süskind koji u vrijeme Drugog svjetskog rata radi u Židovskom odboru. Iako je njegov posao slanje Židova u kampove smrti, on pronalazi način kako prevariti Njemce.

Antimasonski plakati

Pored filmskog programa svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu pogledati izložbu “Antimasonski plakati” koja donosi dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića. Izložba se nalazi na 1. katu kina Europa u dvorani Müller, a otvorena je svakog dana festivala od 12 do 23 sata.

Ulaz na festivalski program je slobodan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr