Od 'mrtvih' skladišta do 'žive' umjetnosti

Novi umjetničko- izložbeni kampus u Berlinu koji obuhvaća prostor sjeverno od rijeke Spree primjer je uspješnih trendovskih prenamjena i revitalizacije starih skladišnih prostora.

9.1.2010.
17:07
VOYO logo

Ovaj zadivljujući umjetničko- izložbeni kampus osmislili su Pott Architects i sastavni je dio njihovog novog Centra za suvremenu umjetnost.

Navedeni je projekt označio početak transformacije većeg područja sjeverno od rijeke Spree, koje je postalo važno 2006. godine, nakon otvorenja nove berlinske glavne željezničke stanice Hauptbahnhof. Na površini od četrdesetak nogometnih stadiona, na mjestu gdje su tik uz rijeku bila stara skladišta, izgrađen je paviljon za umjetničke sadržaje, a planira se i poslovna, stambena te ugostiteljska izgradnja, prenosi Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitektura zgrade umjetničkog kampusa djeluje apstrahirano, što je već uobičajena pojavnost objekata slične namjene, i dosta je svidljiva.

Postojeća skeletna konstrukcija skladišne hale prilagođena je novim zahtjevima te je odjevena u bijelu višefunkcionalnu membranu, odnosno foliju, koja omogućuje danje osvjetljenje unutrašnjosti izložbenih prostora. Razapeta translucentna opna tvori ''kristalan'' volumen te daje zgradi skulpturalan efekt, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo