Play ponuda

Hasanbegović najavio velike promjene u kulturi, kritike nastavljaju pljuštati

Image
Foto: Večernji list/PIXSELL, Boris Ščitar

Najkontroverzniji i medijima najzanimljiviji ministar Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak će bez prisutnosti medija preuzeti Ministarstvo kulture.

24.1.2016.
21:52
Večernji list/PIXSELL, Boris Ščitar
Play ponuda

Iza cijele te harange stoje samozvani ideološki komesari, pseudokulture arbitri koji sebe vide kao jedine koji mogu određivati što je dobro a što loše u hrvatskoj kulturi, kaže Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, prenosi HRT.

Vladina ekonomska politika je politika štednje i kultura će se u to, kaže, morati uklopiti. Prvi potez koji najavljuje bit će dubinska snimka stanja, a zatim analizom ustanoviti kriterije prema kojima je novac dosad trošen.

Jedan od najvećih kritičara novog ministra Oliver Frljić nema nimalo sumnji, kaže kako smo nakon stranke opasnih namjera, dobili i vladu opasnih namjera.

Image
HASANBEGOVIĆ: /

"Sve ovo ima elemente ideološkoga linča koji nema uporište u činjenicama"

Image
HASANBEGOVIĆ: /

"Sve ovo ima elemente ideološkoga linča koji nema uporište u činjenicama"

Povećanje ulaganja u kulturu

"Gospodin Hasanbegović je nastavak onoga što su Karamarko i HDZ radili u proteklom vremenu, a fašizacija Hrvatske ulazi u jednu fazu u kojoj ima i formalni okvir, svi koji rade u kulturi trebali bi biti duboko zabrinuti što je ovaj čovjek na ovom mjestu", kaže.

Sadašnje izdvajanje za kulturu najniže je u povijesti moderne hrvatske države, kaže pak Hasanbegović. Strateški mu je cilj u ovome mandatu povećati proračunska izdvajanja za kulturu na 1 posto, što kulturni djelatnici pozdravljaju. Sprema nekoliko kapitalnih projekata i investicija koje dosad nisu ostvarene.

Jedan od prvih kapitalnih projekata je Hrvatski povijesni muzej i u tom će se smjeru, kaže, krenuti krupnim koracima.

"Dio kulturnih djelatnika obranu svojih financijskih privilegija pokušava podvesti pod ideologiju, što nema veze. Najava povećanja budžeta je velika stvar kao i briga o institucionalnoj kulturi koja je uistinu devastirana", izjavio je Jakov Sedlar.

HRT/Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda