Ničeg se ne boje: Provokacije na koje nećete ostati imuni

Ovogodišnje Perforacije šire svoju kazališnu i pobunjeničku djelatnost na čak tri hrvatska grada te donose revolucionarni kazališni segment koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

15.10.2010.
11:17
VOYO logo

Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku od 16. do 25. listopada, a čime će uzdrmati domaću javnost, saznajte u nastavku!.

Montažstroj: Vatrotehna 1990-2010 - Nezavisni umjetnički kolektiv Motažstroj obilježava 20 godina svoga rada reciklažom vlastite predstave Vatrotehna. Upravo je toliko vremena prošlo od početka njihovog profesionalnog djelovanje na polju izvedbenih umjetnosti i između dvije predstave Vatrotehna 2.0..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VATROTEHNA 2.0. obnova je originalne predstave skupine Montažstroj izvedene, prije točno dva desetljeća, u listopadu 1990. godine u prostoru stare destilerije Badel. Montažstroj i redatelj Borut Šeparović donose umjetničku inventarizaciju društvenih promjena u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina.

Uz zadržavanje motiva iz Eshilove drame “Okovani Prometej” o mehanizmima sile i vlasti, VATROTEHNA 2.0 bez nostalgije govori o svemu onom što je propalo i čega više nema. VATROTEHNA 2.0 problematizira izostanak prometejske volje za promjenom i činjenicu da među nama više nema heroja. Između ostalog, predstava nudi i razloge zašto je zadržan naziv iščezlog socijalističkog poduzeća – nekadašnjeg glavnog sponzora predstave. Izvođači višestruko nagrađivane i hvaljene predstave GENERACIJA 91-95 istražuju sve posljedice pretvorbe djece real-socijalizma u djecu real-kapitalizma. VATROTEHNA 2.0 nastaje u koprodukciji sa ZKM-om, Operacijom: Grad i Tjednom izvedbenih umjetnosti Perforacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović iz skupine Room 100 predstavit će svoj work in progress, kojim su već pobudili velik interes u Hrvatskoj i Europi. Koristeći dopamin kao sredstvo kontrole.

Umjetnik poput samog Stvoritelja, upravlja tijelima svedenima na puke kinetičke skulpture koristeći ih kao inkubatore za razvoj shizofrene bolesti te naposlijetku ih dovodeći do gubitka identiteta. Kako se tim eksperimentalnim zahvatom probijaju granice kazališta i cirkuske umjetnosti i stvara jedinstven kazališni izričaj zasigurno je mamac večeri utorka 19. listopada u Teatru &TD s početkom u 21 i 30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toj će predstavi prethoditi izvedba mladog performera Igora Josifova iz Makedonije, koji je nedavno surađivao s Marinom Abramović na njenoj njujorškoj retrospektivi u MoMi. On će se u predstavi „Predstaviti sjećanja“ u formi performansa i instalacije, preispitivati različita mentalna stanja kroz koja umjetnik prolazi u svom radu.

Još jedna prepoznata umjetnica, Sanja Mitrović, koja je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za režiju upravo za predstavu kojom gostuje na festivalu Perforacije Will you ever be happy again? u kojem se bavi poviješću, sjećanjem, iskustvom i reinterpretacijom istih u sudaru jednog njemačkog izvođača, jedne srpske izvođačice te dvije kartonske kutije za koje je i sam komad napisan. Po svoj primjerak dokumentarističkog kazališta dođite u petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka premijera BADco: Poluinterpretacije - Skupina BADco. nedavno nagrađena strukovnom nagradom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske u kategoriji kolektivne nagrade za sezonu 2009/10. za izuzetan doprinos hrvatskoj plesnoj umjetnosti povodom obilježavanja 10. obljetnice rada grupe!

U godini gostovanja u prestižnim europskim kazališnim kućama poput berlinske Volksbűhne, istraživačkog rada, turneja od Turske do Gruzije i suradnji sa svjetskim kazališnim trupama, BADco. predpremijerno izvodi i novu predstavu „Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ kojom ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom. Gotovo teoretska plesna studija poluinspirirana radovima J. Beuysa, F. Delsartea, S. Shaviroa, B. Latoura i G. Harmana razrađuje razvoj i odnose kazališta i plesa, razlikovnu uloge glazbe. Kako predavanje o suvremenom plesu može biti zanimljivo koristeći pritom velikog crnog zeca, pogledajte na zagrebačkoj premijeri u kinu Mosor u četvrtak u 21 sat.

®evolucija: Master Class, izvedba Bacača sjenki, bavi se istraživanjem revolucije: kakva je revolucija danas sanjana, kakva poželjna, a kakva moguća, u sklopu bavljenja javnim gradskim prostorom kroz različite umjetničke intervencije i projekte, što je od glavnih područja na koje je fokusiran njihov rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu projekta ®:MC, glumci izvršavaju i prenose radnje u lanac događanja te u njega na posljetku uključuju i publiku. Tako dijele rad, zajednički dosežu cilj, distribuiraju uloženu energiju namjere i uspostavljaju zajedničku odgovornost i ideju samoodrživog energetskog sustava – izgrađuje samoga sebe crpeći energiju izvođača i publike, te uz ‘minimalnu potrošnju’ proizvodi ‘maksimalni učinak’, čime se uklapaju u ekološki intoniran segment ovogodišnjeg izdanja Perforacija.

Prethodni članci:

arti-201010120451006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo