Ne smatraju je bez razloga najljepšom u Hrvata!

1.12.2010.
17:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prošli je tjedan u Splitu otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2010. godini, na kojoj su dodijeljene nagrade UHA-e za najuspješnija autorska ostvarenja hrvatskih arhitekata, realiziranih u 2010. godini, u Hrvatskoj i u svijetu.

Jedna od nominiranih za nagradu Drago Galić, za najuspješnija ostvarenja na području stambene arhitekture, bila je i Kuća Dašekovo u Gornjoj Podgori, čiji su autori Andrija i Jasminka Rusan. Iako je pobjedu u toj kategoriji odnijela višestambena građevina (zgrada POS) u Vrgorcu, za koju su zaslužni Marija Burmas i Ivo Lola Petrić, to ne znači da upravo ovu kuću krasi titula najljepše u Hrvata.

Kuća je smještena na sjevernim obroncima Medvednice, udaljena od centra Zagreba nepunih sat vremena vožnje, a namijenjena je povremenom boravku peteročlane obitelji.

Parcela svojom veličinom i orijentacijom gotovo da nema ograničenja. Osunčanost je moguća sa svih strana, sjeverne perspektive su višeslojne i dohvaćaju rubove Alpa.

Kuća svoje ishodište i inspiraciju pronalazi u elementarnoj, arhetipskoj zagorskoj kući koja zrači umjerenošću i jednostavnošću. U prizemlju su smješteni najfrekventniji prostori boravka, u potkrovlju prostori za djecu i prijatelje.

Jednostavni volumen obučen u hrastove planjke s dvostrešnim krovom i trijemom s južne strane pripada tradicionalnom repertoaru Zagorja, ali u tretmanu detalja i otvorenošću nastoji se primijeniti suvremeni graditeljski izričaj. Maksimalni kontakt s prirodom u svim njenim pojavnim oblicima ostvaruje se velikim staklenim plohama u prostoru dnevnog boravka i spavaće/radne sobe. Duboki trijem pruža zaštitu od sunca s južne strane. Natkrivena terasa otvorena je na jug, zapad i sjever te omogućuje boravak na otvorenom.

U interijeru stropovi ostaju u sirovom betonu, a podne obloge u hrastovom seljačkom podu, piše Pogledaj.to. Sve u svemu ova je kuća pravi zgoditak za njene stanare!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prethodni članci:

arti-201010260400006 arti-201010280103006 arti-201010180095006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali