Ne propustite filmsko-teorijsku školu na SF-u

Ovogodišnji peti po redu Subversive Festival, koji se od 5. do 12.

8.5.2012.
11:24
VOYO logo

Prvo predavanje 'Festivali autohtonog filma u Latinskoj Americi' održat će Amalia Córdova (Čile/SAD) u kinu Tuškanac, 10. svibnja u 19 sati. Govorit će o autohtonim zajednicama diljem obaju Amerika koje su u posljednjih 30 godina učinile svoju kulturu vidljivom pod vlastitim uvjetima, organizirajući medijske kolektive, emitiranja putem komunalnih radio postaja i stvarajući video-radove. No, manji se dio tog rada poznatog kao mediji autohtonih naroda (indigenous media) emitira, a ujedno ne postoji kritika specijalizirana za ove filmove.

Predstavljanje knjige i predavanje Dine Iordanove

Idućeg dana, u petak 11. svibnja u 15 sati na Filozofskom fakultetu u D-I (dvorana I u prizemlju) održat će se predstavljanje knjige 'Film Festival Yearbook 4: Film Festivals and Activism', prof. Dine Iordanove sa Sveučilišta St. Andrews. Predstavljanje knjige vodit će dr. sc. Etami Borjan, a osim dr. sc. Dine Iordanove na promociji će sudjelovati i jedna od autorica Amalia Cordova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dina Iordanova istog će dana, 11. svibnja u 19 sati u kinu Tuškanac održati predavanje 'Nositi se s promjenama: filmski ogledi o postkomunizmu'. Fokus izlaganja bit će na dijapazonu filmova nastalih u razdoblju postkomunizma.

Okrugli stol o tendencijama filmskih festivala

Naposlijetku, 12. svibnja u 18 sati u kinu Tuškanac održat će se okrugli stol, na temu 'Uloga filmskih festivala u promociji i distribuciji kinematografija s margine'. Na okruglom stolu sudjelovat će Dina Iordanova, Amalia Córdova, Rita van Gool i Marie Vermeiren, a moderatorica će biti Etami Borjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici okruglog stola predstavit će najnovije tendencije vezano za filmske festivale te njihovu važnost i ulogu u međunarodnim krugovima za distribuciju i promociju svjetskog filma. Naime, festivali koji se bave marginaliziranim društvenim skupinama, kao što su imigranti, autohtono stanovništvo, etničke manjine, mjesta su stvaranja novih društvenih zajednica. Stoga nije pogrešno tvrditi da su filmski festivali važan sociološki, antropološki i ekonomski fenomen, budući da su oruđe za shvaćanje procesa stvaranja novih transnacionalnih identiteta te mjesta stvaranja novih međunarodnih distribucijskih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo