NAGRAĐIVANI REDATELJ: / 'Riskirat ćemo živote u snježnoj zabiti Gorskog kotara da snimimo najbolji hrvatski film'

Goleme količine snijega koje su ovih dana zasule Gorski kotar bile su idealan okvir za snimanje niza vanjskih prizora potrebnih za radnju filma Goran, režisera Nevia Marasovića.

17.2.2015.
16:34
VOYO logo

Upravo je snijeg temeljna vizualna podloga zbivanja ovog novog igranog filma Nevia Marasovića, jednog od najboljih mladih europskih režisera. Iako je bijelog pokrivača bilo daleko više no što su mladi filmaši željeli i iako su upravo te velike količine otežavale rad i dolazak do raznih lokacija snimanja, gotovo sve što je planirano tijekom desetodnevnog boravka na goranskom području je i ostvareno, a završni dio snimanja i to na delničkim Polanama, bit će realiziran predstojećeg vikenda nakon čega kreće na drugi dio snimanja vezan uz interijere i to mahom u Zagrebu, piše Novi list.

Goran je mračna psihološka drama koja nastaje u hrvatsko-norveškoj koprodukciji, a za ovaj spoj Skandinavije i Mediterana najzaslužniji je režiser Nevio Marasović koji je za scenarista odabrao Gjermunda Gisvolda, mladog norveškog pisca koji je na glasu kao jedan od najnadarenijih mladih scenarista Europa. Gisvold i Marasović zajedno su osmislili priču u kojoj, kao u briljantnoj američkoj TV seriji Twin PeaksDavida Lyncha ili u filmovima braće Cohen koji se odvijaju u snijegom zametenim gradićima sjevera SAD-a (»Fargo«), okoliš ima izuzetan značaj i za radnju filma, ali i za karaktere te psihu likova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstvena i originalna nota

"Mirnoća, ljepota i pustoš hrvatskog gorja jedan je od ključnih vizualno-narativnih elemenata. Prekrasni snježni pejzaži Gorskog kotara reflektiraju stanje likova i postaju ključno izražajno sredstvo. Kombiniranjem mirnih i poetičnih kadrova s brzim i dinamičnim kadrovima želimo postići jednu čudnovatu mješavinu u kojoj se doima kako je sve normalno i realno, ali opet kao da nešto ne valja. Gorski kotar postaje mikro kozmos, izolirani svijet do kojeg je podvig uopće doći. Želimo da gledatelj u inače realističnoj priči i likovima podsvjesno osjeti tu blagu začudnost koja će filmu dati jedinstvenu i originalnu notu", govore autori filma čija će radnja svakako privući sve ljubitelje dobre drame i krimića.

Uloge u filmu Goran tumače: Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Filip Križan, Milan Štrljić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo