MSU / posuđuje radove od austrijskog muzeja

12.10.2010.
16:43
VOYO logo

U povodu desete godišnjice otvorenja svoga muzeja u Klosterneuburgu pored Beča, kolekcionari Agnes i Karlheinz Essl prošle su godine pozvali deset ravnatelja muzejskih ustanova, među kojima i Snježanu Pintarić, da odaberu radove koje smatraju zanimljivima i značajnima.

Svaki je sudionik dobio sredstva da te radove otkupi, a i sam Essl muzej dodao je vlastiti odabir. Tako je 2009. nastala izložba "Aspekti kolekcioniranja", koja je bila postavljena u Essl muzeju te u danskom muzeju Arken.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima Karlheinza Essla, ideja tog projekta, čiji je ukupni proračun bio dva milijuna eura, jest potaknuti muzeje da otkupljuju nove umjetničke radove, s obzirom da najčešće nemaju novaca za to.

Ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić odabrala je devet radova u različitim medijima i njezin izbor postavit će se iduće godine u MSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su mehanički crteži "Videodrawings" Alema Korkuta, mali ekosustav "Ispod tratinčica" tekstilnog dizajnera Silvija Vujičića koji govori o problemima homoseksualnosti, instalacija "Zvono" kineskog umjetnika Chen Zhena o ratu u bivšoj Jugoslaviji, višestruko nagrađivani video rad "Plac" Ane Hušman, slikarski radovi "Tango" Milivoja Bijelića, slike "Mjesto" i "Noć" Lovre Artukovića, radovi "Portrait of V. I. Lenin in Style of Jackson Pollock" i "A&L" grupe ABS, radovi jednog od najistaknutijih belgijskih umjetnika Jana Fabrea "Art kept me out of Jail" i "Homage to Jacques Mesrine" te rad "Rebecka“, jedan od najvažnijih radova fotografkinje i video umjetnice Miriam Backstrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo