Koji je jedini način da se spasite od masakra?

Eurokazov program izvedbenih umjetnosti u MSU-u nastavlja se hrvatskom premijerom projekta Tracks Barbare Matijević i Giuseppea Chica.

17.2.2010.
11:16
VOYO logo

Projekt je koprodukcija Eurokaza i MSU-a s Udrugom de facto, Art radionicom Lazareti, i belgijskim Kaaitheaterom u kojem je praizveden u listopadu 2009. u sklopu festivala Spoken World.

Nakon dugogodišnjeg izvođačkog iskustva i zajedničkih projekata na hrvatskoj i međunarodnoj sceni izvedbenih umjetnosti, 2008. Barbara Matijević i Giuseppe Chico započinju trilogiju Teorija performansa budućnosti ili Jedini način spasa od masakra jest taj da mu postanemo autori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio nagrađivani performans pod nazivom I AM 1984, postigao je veliki uspjeh kod kritike i publike, te je prikazan u brojnim prestižnim europskim festivalima (Italija, Francuska, Švicarska, Belgija, Norveška itd.).

Performans Tracks drugi je dio trilogije, a zagrebačka publika će ga imati priliku vidjeti netom nakon uspješnog predstavljanja u uglednom Centru Georges Pompidou u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tracks nastavlja razvijati ideju uprizoravanja povijesti, te se nakon 1984. godine u I AM 1984, usredotočuje na 1989. godinu.

Retorika ovog autorskog dvojca temelji se na krizi dijalektičkog mehanizma povijesti i kritike, tj. produktivnog potencijala povijesnog diskontinuiteta. U vremenu lišenom svakog osjećaja revolucionarne nužnosti, oni propituju naslijeđe modernističkog ideala simboličkog totaliteta tako da produbljuju rascjep između označenog i označitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč sustavnom oslanjanju na povijesne činjenice, događaje i ideologije, naracija poprima začuđujuće "alegorijske" dimenzije, iako joj nedostaju glavni elementi fikcije radnja i likovi.

Kroz duhovitu i pitku fragmentarnost slika i naracije, te kroz virtuozno domišljate i nepredvidljive dramaturške obrate, diskurs evolucijske avangarde povijesnog napretka zamijenjen je "rupama" u simboličkom povijesnom poretku, što rezultira onim dobro poznatim, pomalo bestežinskim osjećajem kada ćutimo da nešto nedostaje, ali ne uspijevamo odrediti što to točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept i tekst: Barbara Matijević i Giuseppe Chico Umjetnička suradnja: Saša Božić Zvuk: Damir Šimunović

Premijera je zakazana za 18. veljače u 20 sati u multimedijalnoj dvorani MSU-a Gorgona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede izvedbe 20., 25., 26. i 27. veljače.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo