OBJAVILO MINISTARSTVO / Veliko otkriće u Jadranu: Pronađen potpuno očuvan i dosad nepoznat brodolom iz 3. stoljeća prije Krista

Image
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Riječ je o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, koji leži na dubini od 50 metara

23.6.2023.
19:46
Ministarstvo kulture i medija
Play logo

U akvatoriju otoka Šćedra pored Hvara pronađen je potpuno očuvani i dosad nepoznati brodolom s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, izvijestilo je u petak Ministarstvo kulture i medija.

“Riječ je o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, koji leži na dubini od 50 metara”, istaknuli su u priopćenju, dodavši da je riječ o jednom od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Brodolom pronašli protuminski ronitelji

Brodolom je pronađen tijekom zajedničkih aktivnosti uvježbavanja protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike, koje su se odvijale u akvatoriju otoka Hvara. Iz Ministarstva kulture istaknuli su da je ta lokacija podvodne vježbe odabrana s obzirom na prethodne informacije o potencijalnim arheološkim nalazima na tom području. 

“Aktivnost je provedena u suradnji Ministarstva obrane s Konzervatorskim odjelom u Splitu Ministarstva kulture i medija te Sveučilištem u Splitu. Nakon što je određen perimetar pretrage započeto je višeslojno snimanje dna, obradom dobivenih podataka odnosno pregledom snimljenog materijala detektirano je nekoliko potencijalnih (pozicija) koje bi mogle predstavljati arheološka nalazišta (brodolome)”, istaknuli su u priopćenju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Arheolozi obavili dodatne preglede

Brodolom je pronađen nakon dodatnih pregleda, a podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone i utvrdili da je riječ o nalazištu iz 3. stoljeća prije Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju”, istaknuli su iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Kamo namore? Jadran preskup i Nijemcima

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo