KIČMA - / knjige i časopisi na morskoj ariji

KIČMA 2010., sajam knjiga i festival časopisa odvijat će se sedam svibanjskih i lipanjskih dana na nekoliko lokacija u Rijeci uz pregršt programa.

10.5.2010.
12:15
VOYO logo

Riječki sajam knjiga i festival časopisa – KIČMA pokrenula je Udruga za umjetnost i kulturu parNas iz Prijeke, a organizira ju u suradnji s nakladničkom kućom V. B. Z.

Ove godine održat će se njeno treće izdanje, u čijoj organizaciji i ove godine kao programski partner sudjeluje Gradska knjižnica Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajam će trajati od 27. svibnja do 2. lipnja, a svakodnevno će biti otvoren od 10 do 22 sata. Većina programa te izložba knjiga i časopisa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku (Strossmayerova 1, Rijeka). Osim u prostoru atrija HKD-a i galerije Kortil, raznoliki i atraktivni programi održavat će se i na drugim lokacijama u Rijeci.

Na izložbi knjiga i časopisa predstavit će svoju ponudu 100-tinjak pretežno hrvatskih, ali i stranih nakladnika. Osim najvećih hrvatskih i riječkih nakladnika predstavit će se i mnogi manji ili specijalizirani izdavači, a ove godine po prvi puta očekujemo sudjelovanje i poznatih riječkih antikvarijata. Sajamska će ponuda uključivati preko 8000 naslova sa sajamskim popustima do 70%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KIČMA 2010. zamišljena je kao višednevna kulturna manifestacija koja u prvom redu promiče knjige, časopise i čitanje, stvara nove kulturne inicijative odnosno mijenja postojeće kulturne smjerove, omogućuje i potiče kulturnu suradnju, (kulturne) susrete i neposredan uvid u izdavačke programe.

Cilj ovoga sajma je omogućiti zainteresiranoj publici kupnju knjiga, časopisa i drugih srodnih publikacija te putem predstavljanja i u neposrednom kontaktu upoznavanje autora, urednika i drugih tvoraca zaslužnih za njihovo izdavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki sajam kao posebnost odlikuje festival časopisa koji će se osim same njihove prodaje sastojati od kreativnih predstavljanja zanimljivih, posebnih i kvalitetnih časopisa kulturno- umjetničkog (književnost, film, glazba, strip, likovnost, arhitektura, dizajn) i aktivističkog obilježja (feminizam, alternativa i dr.). Potaknuti sve većom marginalizacijom kulturno-umjetničke periodike, izbacivanjem časopisa iz knjižara i njihovom općom nedostupnošću, želimo u okvirima riječkog sajma stvoriti specifično mjesto na kojemu bi se sastali kvaliteta i raznovrsnost „časopisnog svijeta“ što bi moglo biti poticajno i plodonosno za čitavu hrvatsku kulturnu scenu.

Program ovogodišnje KIČME sastojat će se od sljedećih kategorija: glavni program – predstavljanja knjiga i autora (proza, poezija, publicistika), časopisni program – predstavljanja hrvatskih i stranih časopisa, dječji program – predstavljanja autora, knjiga i časopisa za djecu i mlade te dodatni program – okrugli stolovi, književno-glazbena događanja i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine program KIČME će predstaviti mnoga recentna i značajna književna i publicistička izdanja te najpoznatije riječke i hrvatske književnike i autore.

Trenutno možemo najaviti predstavljanja autora kao što su Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Ivana Bodrožić Simić, Mirjana Krizmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu pjesničkog programa pjesnici Tonko Maroević, Branko Maleš, Ervin Jahić i Marko Pogačar izabrat će i predstaviti neka od najznačajnijih pjesničkih imena svojih generacija.

Od riječkih autora možemo najaviti Branka Mijića, Milorada Stojevića i Dašu Drndić. Osim navedenih, riječka će publika moći uživati u predstavljanjima mnogih drugih poznatih i zanimljivih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo