Kazalište koje 'oživljava' djecu s poteškoćama

THEARTO projekt prvi je sustavni projekt edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. U Austriji ga je započeo poznati glumac Zijah A. Sokolović, te ga u Lijepoj našoj nastavio uz Dražena Šivaka.

3.2.2010.
12:34
VOYO logo

U ovom jedinstvenom projektu edukacije djece kroz umjetnost sudjeluju neki od najangažiranijih i najnagrađivanijig hrvatskih glumaca, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Olga Pakalović, Marija Škaričić, Dražen Šivak, Jerko Marčić, Csilla Barath-Bastaić i dr., a ideja o edukaciji riječi/prave/predstave razvijena je u suradnji s psiholozima i pedagozima.

Njihova je ideja da nizom edukativnih monodrama i manjih predstava djecu uvedu u svijet odraslih ističući njegove opasnosti i prednosti, a svojom su aktivnošću posjetili najmanje i najudaljenije hrvatske otoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio THEARTO aktivnosti čini hvalevrijedan projekt pod nazivom Moja predstava koji djeci s posebnim potrebama omogućava da u kazališnoj izvedbi uživaju u vlastitioj kući.

Koncept kazališta koji dolazi u dom djece s teškoćama u razvoju polučio je mnoge pohvale i stekao mnogo ''obožavatelje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazalište kao terapija djeci s posebnim potrebama projekt je koji traje od 2008. godine. Jedna predstava za jedno dijete pored njegovih kolica ili kreveta...gluma, glumci i kazalište kao terapija uz predstavu Telefon.

Zijah Sokolović tijekom projekta vezao se za mnoge mališane, a jedan od njih je Marin Kos, 12- godišnjak koji boluje od cerebralne paralize, a čije pjesme poznati glumac želi objaviti jer kako on sam kaže ''da bi one"živjele" i njemu bile vrata ili prozor u svijet''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga bi sadržavala njegove 24 crno bijele art fotografije u kojima umjetnost fotografije "pobjedi" njegov izgled, 24 njegove pjesme i jedan dvd na kojem bi u dokumentarnoj formi 24 zagrebačka glumca govorila njegovu poeziju, kao mali dokumentarni filmovi, tako bi čitaoci, djeca i njihovi roditelji, pored knjige, mogli dvd staviti u kompjuter i gledati njegove pjesme, rekao je Zijah.

THEARTO bi organizirao 50 predstava Telefon po Hrvatskoj, a poslije predstave bi se knjige poezije Ovo sam ja, Marin Marina Kosa dijelile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve donacije za ovu ideju velika srca i tiskanje navedene knjige, dobrodošle su.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo