A KAKO JE TEK DRUGIMA... / Poznata hrvatska književnica priznala kolika joj je mirovina: 'Nije mi to neugodno izgovoriti...'

Image

Skupila je 35 godina staža, uvijek je radila barem dva posla, a iako je svjesna da mnogi preživljavaju s manje, smatra da je premala

10.10.2021.
9:21
VOYO logo

Književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, iako ima 62 godine, odnedavno je u mirovini.

Ima 35 godina staža, radila je uvijek najmanje dva posla, a ikako je svjesna da mnogi u Hrvatskoj preživljavaju s manje, smatra da joj je mirovina kao sveučilišnoj profesorici s dva posla i svim uplaćenim doprinosima mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nije mi neugodno izgovoriti i drugu brojku, iznos moje mirovine, a to je 4.200 kuna. Pri odlasku u mirovinu, u Tvrtkovoj sam se morala odreći uplate iz II. stupa mirovine. Nisam morala, ali bih da nisam, imala manju mirovinu“, kaže za Mirovina .hr

"Što se tiče honorara za knjige, to je lako izračunati. Ako je naklada 1000 primjeraka, cijena knjige sto kuna, a ja kao autor dobijem deset kuna bruto, iz toga slijedi da za knjigu dobijem 8000 kuna", dodala je književnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio života provela kao samohrana majka

Svjesna je da netko sada može reći da ima upola manju mirovinu i da od toga mora živjeti. Kako je u braku s Pavlom Pavličićem, često čuje komentare da joj je lako jer joj je suprug akademik i na svoju mirovinu prima dodatak. No ona je sama velik dio svog radnog vijeka provela kao samohrana majka.

. Julijana je kćer Magdalenu rodila kad je imala 43 godine. Magdalenin otac dobio je karcinom i preminuo prije 16 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To su bile jako teške godine; i za Magdicu i za mene. Počela sam strahovati. Zbog toga mi je danas jako žao. U njezino odrastanje uvukla se moja zebnja. Kad smo se uspjele malo izvući, stigla je moja dijagnoza. I zbog toga kad mi netko kaže da sam premekana i da se Magda mora naučiti životu, ja propištim kao Papenov lonac. To se dijete sa svoje dvije i pol godine itekako upisalo u ozbiljnu školu života", rekla je Julijana. 

S književnikom Pavlom Pavličićem vjenčala se kada je njoj bilo 58, a njemu 71 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo