JEDINSTVENI KONCEPT MUZEJA: / Idu Hrvatskom, smeće pretvaraju u umjetnost, a iza svega stoji snažna poruka

Image

Muzej je, u kolektivnoj svijesti naroda, prostor u kojem se čuvaju, proučavaju i izlažu zbirke starina i umjetnina kao i brojni drugi predmeti.

14.4.2021.
11:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartforma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kroz kulturne sadržaje jača se svijest građana/publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavamo dati novu vrijednost.

CILJ PROJEKTA:

shimmer fallback
shimmer fallback

Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati nove umjetničke prakse te novu publiku u kulturi povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač ili udomitelj.

Na jedan dan u odabranom gradu radi privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer je izložba uz performans, gdje posjetitelji udomljuju predmete koji im se svide. Na taj se način uključuje i lokalno stanovništvo te stvara cjelodnevni kulturni sadržaj u odabranom gradu.

Projekt Muzeja odbačenih predmeta, uz kreativno-kulturni aspekt, za sobom nosi i ekološki značaj zbog čega mu je cilj također probuditi svijest građana o tome da “smeće” nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj “proizvodnji”, poput bio otpada, plastike, stakla i slično, već da je smeće sve ono što (za nas osobno) više nema vrijednost.

KONCEPT JEDNODNEVNOG POP-UP PROJEKTA

Muzej odbačenih predmeta:

U odabranom grad na odabranoj lokaciji (napušteni prostor, izlog, kafić, trgovina, prostor udruga i sl…) autorice otvaraju pop-up ured za zaprimanje odbačenih predmeta. Radno vrijeme ureda je od 10 do 16 sati. U tom vremenu građani donose predmete koje su odlučili odbaciti (jedna osoba- jedan predmet -jedna priča) nakon čega ih autorice fotografiraju i zaprimaju predmete.

U 19 sati je otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a građanima/publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.

Autorice projekta:

shimmer fallback
shimmer fallback

Irena Boćkai

Irena Boćkai autorica je u performansima i predstavama vizualnog, site-specific i performans kazališta. Nastupila je u brojnim predstavama i performansima u zemlji i inozemstvu (ITINERANT Performance Art Festival NYC, New York; ACCO FRINGE, Izrael; LONDON CONTEMPORARY, THE BODY LANGUAGE; ANIMA MUNDI, Venecija; PERFORMING ART 3DAYS, Pisa; ULICA STREET ART, Krakow...). Osnivačica je izvedbenog kolektiva TREĆEPROSTOR. Trenutno polazi MA izvanredni studij neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i završava Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ana Katulić

Ana Katulić kreatorica je i izvođačica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, prisutna većinski kroz radove na granici fizičkog teatra i kazališta te performanse. Diplomirana je novinarka i vlasnica obrta za izvedbene umjetnosti i medije „Plartforma“ , a svoj je izvođački rad izgradila kroz dvogodišnji Master Acting Program M. Chekhov Actors Studia iz Bostona pod vodstvom Scotta Fieldinga, te četverogodišnji program dramskog studija Kubus iz Zagreba pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. Od značajnih suradnji/ edukacija ističe rad s Jan Fabre Teaching group te Siti Company, sudionica je PAP programa pri MSU. Predavačica je na Govorničkoj akademiji „Demosten“, te autorica nekolicine kraćih filmova.

Iz Muzeja su objavili i poziv građanima:

"U subotu, 17.4.2021. na jedan dan Centar za kulturu Novi Zagreb otvorit će privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer u Galeriji će biti izložba uz performans, gdje će posjetitelji moći udomiti predmete koji im se svide.

Radno vrijeme ureda je od 10 do 16 sati. Pozivamo građane da u tom vremenu donesu predmete koje su odlučili baciti (jedna osoba- jedan predmet- jedna priča) nakon čega će ih autorice projekta fotografirati i zaprimiti. U 19 sati bit će otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje."

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču