Jako davno smo je detektirali, a nikako da se je rijesimo

9.12.2014.
19:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovom knjigom autori su zeljeli podsjetiti na to koliko se pozornosti na podrucju Hrvatske u srednjem vijeku posvecivalo suzbijanju korupcije te dodao kako je to vrlo cesto bilo pitanje ne samo zivotnoga standarda nego i opstanka zajednice, rekao je urednik knjige Zorislav Antun Petrovic iz udruge Kultura i etika.

Dobrodosla stara rjesenja

Ocijenio je da bi bilo dobro da se neka stara hrvatska rjesenja pocnu dosljedno primjenjivati i u suvremenoj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se u srednjem vijeku puno paznje poklanjalo racionalnom upravljanju zajednickom imovinom, istaknuo je.

"Vec je Korculanski statut izricito zabranjivao otpis dugova", rekao je Petrovic i dodao kako je Statut predvidao i visoke kazne za svakoga tko bi zatrazio da se zakupnici javnih prihoda u cijelosti ili djelomicno oslobode fiskalnih obveza prema komuni.

Statut je jasno uspostavio kontrolu vlasti definiravsi cak i kako se smiju otvarati sluzbena pisma upucena komuni, smatra Petrovic.

Cinjenica da su u hrvatskim najstarijim pravnim spomenicima uvedene brojne odredbe koje sprjecavaju samovolju vladara pokazuje da su i prije vise od sedam stoljeca Hrvati bili svjesni da korupciju na neki nacin treba suzbijati, istaknuo je Petrovic. "Primjetili su da ne treba nuzno vjerovati svim opcinskim sluzbenicima", rekao je dodavsi kako su shvatili koliko korupcija moze biti stetna.

Vinodolski zakon uvijek poticajan

Po rijecima Tomislava Galovica vec su Korculanski i Vinodolski zakon, prvi najstariji pravni spomenik na hrvatskoj obali, a drugi najstariji pravni spomenik pisan hrvatskim jezikom, imali odredbe koje su sprjecavale da se netko okoristi povjerenim mu ovlastima.

Smatra kako je Vinodolski zakon i danas podjednako poticajan i aktualan iako je od njegova donosenja proslo vise od sedam stoljeca. "Mozda je vise negoli ista zamjetljiv njegov izrazito human zakonski karakter", rekao je.

Ozren Kosanovic podsjetio je na to da je na podrucju Kvarnera nastao cijeli niz vaznih pravnih dokumenata, a ponajvise na podrucju pod vlascu krckih Frankopana.

Podsjetivsi da u svom prilogu obraduje Krcki/Vrbanski, Rijecki, Senjski, Kastavski i Cresko-osorski statut, naveo je primjer procedure iz Statuta Cresa i Osora kad netko posumnja u nekoga da je pocinio kradu. "Osoba prema obicaju dolazi pred komunalnu vlast ili kneza, trazi pecat koji je sastavni dio sudskoga postupka", rekao je dodavsi kako potom sluzbenik vlasti koji uziva javnu vjeru s nalogom i spomenutim pecatom te s jos jednim ili dva pratitelja istrazuje predmet prijave.

Poucan primjer iz Dubrovacke Republice

Po rijecima Zdenke Janekovic Roemer zakoni protiv korupcije i pronevjere drzavnoga novca u Dubrovackoj Republici nisu bili samo mrtvo slovo na papiru. Podupirali su ih, kako je rekla, iznimno visoke novcane kazne, a primanje mita se kaznjavalo povratom uzete svote uvecane za polovicu.

Knjigu "Suzbijanje korupcije Hrvatskoj u srednjem vijeku" (115 str.) objavila je udruga Kultura i etika. U njoj su obradeni uz Vinodolski zakon i Korculanski statut komunalni statuti s podrucja Kvarnera, Dalmacije i Dubrovacke Republike.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali