Kupili prava na roman nepoznatog pisca, pa doživjeli pozitivan šok

Minhenska izdavačka kuća Blanvalet slavi.

24.7.2013.
14:25
VOYO logo

Isprva u samoj izdavačkoj kući Blanvalet iz Münchena nitko nije previše razmišljao o otkupljenim autorskim pravima za njemačko govorno područje, za roman koji u britanskom izvorniku nosi naslov The Cucko's Calling (Kukavičji zov). Za autora, navodnog bivšeg vojnika Roberta Galbraitha prije toga nitko nije ni čuo. Odgovorna za kupnju prava, lektorica Anja Franzen izjavila je za tjednik Focus da ju je jednostavno oduševila priča o ratnom veteranu koji je postao privatni detektiv.

No, od prošlog tjedna u maloj izdavačkoj kući neprestano zvone telefoni – i to nakon što je britanski Sunday Times objavio da se iza pseudonima Robert Galbraith i priče o jednonogom veteranu rata u Afganistanu, koji istražuje ubojstvo u visokom britanskom društvu, krije nitko drugi nego Joanna K Rowling, autorica sage o Harryju Potteru i prva spisateljica koja je od prodaje knjiga zaradila više od milijardu dolara, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik se izlajao, vijest završila na Twitteru

Blanvalet je prava za njemačko govorno područje platio "četveroznamenkastim iznosom", uglavnom puno manje od milijunskih iznosa koliko koštaju prava na izdavanje romana ove autorice. "Ni u jednom trenutku nisam pomislila da je roman napisao netko drugi, a ne Galbraith", kazala je "dobitnica na lotu" Anja Franzen. Izdavačka kuća je početnu tiražu romana odmah povisila na 200.000 primjeraka.

No, dok djelatnici Blanvaleta ne mogu doći k sebi od sreće, J K Rowling ne štedi kritiku na račun jedne odvjetničke tvrtke koja se brine za njena autorska prava. Naime, jedan neoprezni djelatnik ove kancelarije je tajnu o tomu tko se zapravo krije iza pseudonima Robert Galbraith otkrio najboljoj prijateljici svoje supruge, koja je tu informaciju objavila na Twitteru. Nije trebalo dugo da ovaj podatak dođe do britanskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo