Hrvatice trče gole, a otac spava sa kćerima

U bivšoj zagrebačkoj tvornici Gredelj kontroverzni britanski redatelj Peter Greenaway snima novi uradak.

19.8.2011.
13:40
VOYO logo

Film se bavi životom Hendrika Goltziusa, nizozemskog slikara, crtača i jednog od najcjenjenijih gravera na prijelazu 16. i 17. stoljeća.

Film neće samo šokirati vjernike, nego i one manje podložne crkvenim uvjerenjima. U njemu Bog ne nosi odjeću, otac se seksa sa kćerima, Hrvati glume lažne crnce, a Zagrepčani goli statiraju u masovnim scenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Crkva kritizira seks, a bilo bi logično da ga podupire jer na kraju krajeva bez njega ne bismo postojali. U Bibliji je očito koliko seksualnost i kršćanstvo provode vremena zajedno u krevetu, a sav antagonizam koji proizlazi iz toga čisto je licemjerje', rekao je Greenaway za 24sata Express.

Riječ je o djelu iz ciklusa Dutch Masters, koji je započeo 2007. godine filmom Nightwatching, u čijem se središtu našao Rembrandt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnja je smještena u 1590. godinu, kad Goltzius u dvorcu na Rajni pregovara s bogatim alzaškim plemićem koji bi mu trebao osigurati sredstva za izradu tiskarske preše. Na njoj bi otisnuo erotizirane verzije ilustriranih starozavjetnih priča. Plemićev dvor, opčinjen zavodljivim Goltziusovim pričama, natopljenim motivima incesta, preljuba, i silovanja, polako tone u zamku pobuđene požude, a time i u sukob s religijskim krugovima… Dvor postaje mjesto razvrata jer se glumci ponašaju kao likovi koje tumače.

U ulozi Goltziusa je nizozemski glumac i pjesnik Ramsey Nasr, a na setu su mu se pridružili i američki glumac F. Murray Abraham (Amadeus, Svi predsjednikovi ljudi, Lice s ožiljkom), francuska glumica Kate Moran i talijanski glumac Pipo Delbono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od domaćih snaga u filmu glume: Nada Abrus, Katja Zubčić, Goran Grgić, Enes Vejzović, Duško Valentić, Milan Pleština, Tvrtko Jurić, Vedran Živolić, Samir Vujčić i Goran Bogdan.

Greenawaya je proslavio film Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik 1989. godine, a dotad je kultni status gradio filmovima Crtačev ugovor (1982.), Trbuh arhitekta (1987.) i Davljenje po brojevima (1988.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo