Hrvati će napokon 'naučiti' pravilno pisati

Hrvati su napokon dobili novi pravopis, usklađen sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, kojeg potpisuju Stjepan Babić i Milan Moguš.

24.5.2010.
17:34
VOYO logo

Autori u predgovoru navode kako to izdanje "Hrvatskoga pravopisa" nosi naslov kao i nekoliko drugih pravopisa što su ih objavili Stjepan Babić, Božidar Finka i Milan Moguš. Također ističu kako je pravopis ipak novo djelo, a posebno u dijelovima koje ranije pisao Božidar Finka.

Babić i Moguš napominju kako norma u ovom "Hrvatskom pravopisu" nije mijenjana nego su samo način izlaganja i pojedina rješenja usklađena sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika i s "Hrvatskim školskim pravopisom", koji je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dobio preporuku za uporabu u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako je korisno da se ta dva djela u normativnom smislu u potpunosti podudaraju te napominju kako su u tom izdanju usavršili i dopunili tekst i rječnik.

U uvodnom tekstu podsjećaju kako je nevolja hrvatskoga pravopisa u tom što je u obje Jugoslavije, a posebno Novosadskim dogovorom i njegovim pravopisom narušena hrvatska pravopisna tradicija kao i put kojim bi se hrvatski pravopis normalno razvijao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši kako je većina odškolovana po novosadskom pravopisu, a njima je, kako dodaju, teško napuštati navike, autori napominju, da za pojedina rješenja nije bitno jesu li prihvaćena, nego je važnije da se u školama zna kako treba pisati.

U "Hrvatskom pravopisu" (453 str.) kojeg je izdala Školska knjiga obrađena su pravopisna pravila (jezik i pismo, glasovi i glasovni skupovi, jednačenje i gubljenje glasova, velika i mala početna slova, pisanje stranih riječi, sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi, kratice, razgodci te pravopisni i posebni znakovi), a u drugom dijelu objavljen je pravopisni rječnik te predgovor, u kojem se napominje koje su riječi zbog nedoumica ušle u rječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo