Hitler u Primoštenu ostao dužan 100 maraka

26.7.2010.
13:10
VOYO logo

U svom zanimljivom štivu “Stara primoštenska pripovijedanja i povijest” Jere Huljev Dupinov želio je zabilježiti što su drugi povjesničari i kroničari preskočili, te od zaborava spasiti bogatu primoštensku usmenu predaju.

Najjači dojam na čitatelje, ali i povjesničare, ostavilo je poglavlje o starom primoštenskom pripovidanju i vladarima koji su pohodili Primošten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovali ili ne, Primošten je, po predajama, više puta pohodio i zloglasni nacistički vođa Adolf Hitler, naravno, prije nego je postao kancelar Trećeg Reicha, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pisac spominje da se Hitler družio s bratom Margarite Jurina, međutim ono što nije stalo u knjigu i danas živi u kolektivnom sjećanju najstarijih Primoštenaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loza Jurinovih bila je imućna i dala je brojne intelektualce, među kojima se svakako ističe jezikoslovac fra Josip Jurin.

Jedan potomak Jurinovih, Paško, bio je slikar u Beču i tamo je upoznao Talijanku Margaritu s kojom se i oženio. Njihov sin nije baš mario za soboslikarstvo, više ga je zanimalo ono umjetničko. Roditelji su ga poslali na studij likovne umjetnosti u Pariz, gdje je potomak Margarite i Paška Jurina, po pričama, upoznao Hitlera koji se tada zanosio idejom da će postati veliki slikar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitler je više puta bio gost obitelji Jurin, a u Primoštenu se i danas priča kako im je ostao dužan, tada golemih, 100 maraka.

''Nastojao je taj dug vratiti tijekom nacističke okupacije Primoštena. Nijemci su imali dvije kužine i, kada bi se nahranila vojska, po nalogu kancelara ostatak hrane Nijemci bi podijelili gladnom narodu '', ispričao je Slobodnoj Dalmaciji s cinizmom izvor koji nipošto nije želio da se njegovo ime na bilo koji način povezuje s jednim od najvećih svjetskih zločinaca svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primošten su, osim jednog od največih svjetskih zločinca, posjetili i Marmont, jordanski kralj, Gorbačov i mnogu drugi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo