Grad Zagreb MSU 'prepušta' državi?

5.7.2010.
18:47
VOYO logo

'MSU je zasad jedina polazna točka s kojom bi grad nešto mogao učiniti', ustvrdila je potpredsjednica zagrebačkog HNS-a Andrea Zlatar-Violić na konferenciji za novinare, podsjetivši kako je MSU najveća kulturna investicija u Zagrebu nakon izgradnje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

'Ili gradonačelniku nije stalo ili je riječ o nekom drugom dogovoru s ministrom kulture', ustvrdila je Zlatar-Violić, ustvrdivši kako ne stoji opravdanje da je financiranje MSU-a za Zagreb preskupo zna li se da je za gradnju muzeja izdvojio gotovo dvije trećine ukupna iznosa, a proteklih 40 godina je ulagao u ljude i zbirku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dodaje, 19 milijuna kuna za MSU nije puno kad se usporedi s 14 milijuna za Muzej za umjetnost i obrt, 16 milijuna za Klovićeve dvore ili 50 milijuna kuna za HNK.

Ne stoji ni tvrdnja da je riječ o muzeju od nacionalne važnosti jer svuda u svijetu muzeji suvremene umjetnosti predstavljaju avangradu, provociraju i u pravilu pridonose identitetu gradova, ocjenjuje Zlatar-Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona upozorava i na nedostatak cjelovite kulturne politike i nedovoljnu transparentnost u financiranju kulturnih programa kao i na to što se rebalansom 'dira' u već dogovorene programe.

Smatra lošim i što je po kolektivnom ugovoru za djelatnike u kulturi, potpisanu prošli tjedan, predviđeno 90 posto za plaće i materijalne troškove, a samo 10 posto za kulturne programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očito je da stvaranje dugoročne i cjelovite kulturne strategije gradskoj vlasti nikad nije odgovaralo pa tako ne odgovara ni danas', ocijenila je Zlatar-Violić, jer bi se, dodaje, već davno znalo što s Uljarom, Badelom, Gričem... Danas pak grad plaća troškove kad su gosti nekog festivala već u hotelu, što je krajnje neprofesionalan odnos, smatra Zlatar-Violić.

'Otkad se Bandić okružio savjetnicima, financiranje je još manje transparentno pa šira javnost nema uvida koliko i na koje adrese ide novac predviđen za kulturu, a prvi put se dogodilo i da ministarstvo kulture svoje troškove podmiruje redovitije nego grad', dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević pozvao je stoga sve djelatnike u kulturi da podupru njihovu inicijativu za raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika Bandića i njegova tima zbog kojega je, kako tvrdi, uništeno zagrebačko gospodarstvo, a sada je na putu da se uništi i kulturna scena.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo