APEL GLAZBENIH IZDAVAČA SABORU / 'Novi zakon uništit će glazbenu industriju, ne donosite ga!'

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

'Ako se trenutni zakonski prijedlog usvoji, narušavaju se prihodi, rizik i održivost glazbene industrije, a također bi se naštetilo novim umjetnicima i vrijednostima hrvatske glazbe', poručuju izdavači

11.9.2021.
8:34
Borna Filić / PIXSELL
VOYO logo

Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki pozvale su saborske zastupnike da ne donose Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima jer će uništiti hrvatsku glazbenu industriju. 

Na adresu zastupnika Hrvatskog sabora stigao je dopis kojim su im se obratile međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki, a u kojem stoji da bi konačan prijedlog tog zakona koji će se uskoro naći u drugom čitanju ozbiljno naštetio razvoju hrvatskog glazbenog tržišta i hrvatskim i europskim glazbenim izvođačima, priopćila je u subotu Hrvatska diskografska udruga i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA PACKA IZ BRUXELLESA /

EK opomenula Hrvatsku jer nije implementirala dvije direktive o autorskim pravima

Image
NOVA PACKA IZ BRUXELLESA /

EK opomenula Hrvatsku jer nije implementirala dvije direktive o autorskim pravima

'Ne poštuje se načelo ugovorne slobode'

U dopisu se tvrdi i kako bi takav zakon onemogućio buduće investicije u glazbenu produkciju i izvođače, kao i inovacije u glazbenoj industriji. Prema njima, sporni članci zakona ne poštuju načelo ugovorne slobode i primjer su štetne intervencije u digitalno glazbeno tržište bez obzira što ne postoje dokazi o nefunkcioniranju tog tržišta.

"Ako se trenutni zakonski prijedlog usvoji, narušavaju se prihodi, rizik i održivost glazbene industrije, a također bi se naštetilo novim umjetnicima i vrijednostima hrvatske glazbe. Uvođenje bilo kojeg oblika obaveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno je kršenje EU Direktive o autorskom pravu i međunarodnih zakona o autorskim pravima te bi onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava", izjavila je Helen Smith, izvršna direktorica IMPALE, Europske asocijacije nezavisnih glazbenih kompanija koja predstavlja preko pet tisuća tvrtki koje se bave tom djelatnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela glazbena industrija poslala zahtjev Saboru

“Trenutni zakonski prijedlog za provedbu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu spriječit će učinkovito funkcioniranje hrvatskog glazbenog tržišta te buduća ulaganja i inovacije u našoj industriji. Jučer su organizacije iz cijele glazbene industrije poslale zahtjev Hrvatskom saboru da hitno izmijeni ovaj prijedlog kako bi se osigurala budućnost hrvatskog glazbenog sektora.”, izjavila je Frances Moore, predsjednica organizacije IFPI, s preko osam tisuća članova u sedamdeset zemalja.  

"Pismo koje su svjetske udruge i asocijacije glazbenih izdavača poslale zastupnicima Hrvatskog sabora jasno govori da nismo usamljeni u svojim tvrdnjama da je konačan prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je Vlada poslala u Sabor, ne samo protuustavan i protivan Direktivi EU, nego se i protivi izdavačkoj praksi u razvijenim zemljama tržišne ekonomije. Taj nas prijedlog vraća unatrag, umjesto da regulira fer tržišne odnose i onemogući monopole koje bi određene udruge imale u slučaju njegova donošenja", izjavila je Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona