Platili ste, sad odlučite što želite da se istraži! Imate vremena do nedjelje

U pilot programu Javne nabave novinarskih radova publika po prvi puta odlučuje o usmjeravanju javnog novca i temama od javnog interesa.

5.12.2013.
13:05
VOYO logo

Glasovanje je jednostavno i odvija se na ovom linku. Unošenjem svog OIB-a i datuma rođenja, pristupate listi naslova. Najprije vam se otvaraju teme za tromjesečne stipendije, a nakon što date svoj glas, na drugoj stranici možete glasati za jednomjesečne stipendije.

Na http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Desni_box/Kopija%20Tromjese%C4%8Dna%20tablica.pdf, pak, možete pronaći ocjene stručnog žirija za tromjesečne stipendije, a na http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Desni_box/Kopija%20Jednomjese%C4%8Dna%20tablica.pdfmožete vidjeti ocjene za jednomjesečne radove. Najbolje ocijenjeni su radovi "Koliko je 'teška' Crkva u Hrvatskoj?" u konkurenciji za tromjesečnu stipendiju te "Kako smo izgubili pravo na dostojanstven odmor" u konkurenciji za jednomjesečnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo da se može glasati za 15 jednomjesečnih stipendija i tri tromjesečne stipendije.

Kako bi donijeli kvalificiranu odluku, mogu vam pomoći i recenzije radova koji bi bili izrađeni tijekom http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=9521 ili http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=9520 istraživanja te njihovi koncepti. Recenzije je također sastavljao sedmeročlani žiri u kojemu su vijećali Đurđica Klancir, Nada Zgrabljić Rotar, Mima Simić, Sanja Sarnavka, Željko Blaće, Stojan De Prato i Dejan Kršić. Radovi će biti objavljeni u neprofitnim medijima, a najviše ih je prijavljeno na portalima Forum.tm i Lupiga.com, koji ujedno imaju i visoke ocjene žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima, kao i svima ostalima, sve je gore

Ministarstvo se na ovaj pilot-projekt odlučilo jer je novinarska struka danas izrazito pogođena posljedicama ekonomske krize, tržišnih kriterija upravljanja i različitih tehnoloških promjena. Broj nezaposlenih novinarki i novinara neprestano raste, dok su uvjeti pod kojima rade oni zaposleni sve lošiji. Mnogo je njih stoga onemogućeno da vlastitim znanjem, iskustvom i kompetencijama pridonesu javnom informiranju. Istodobno, niz istraživanja pokazuje da se građanke i građani smatraju nedovoljno upoznatima s ključnim društvenim, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim procesima.

Ministarstvo kulture prepoznalo je stoga potrebu javnog financiranja novinarskog rada, otvorenog što širem krugu zainteresiranih, kako bi teme koje novinarke i novinari smatraju relevantnima mogli prezentirati u neprofitnim medijima, poručuju putem Cultureneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anonimno prijavljeni radovi plus nema višestrukog 'klikanja'

Pedeset projekata novinarke i novinari su prijavili na natječaj anonimno, pod šiframa. Potpora podrazumijeva iznos prosječne hrvatske plaće i do 2.000 kuna mjesečno za troškove novinarskog rada. Svaka glasačica ili glasač, nakon što se registrira svojim OIB-om i datumom rođenja, može rasporediti do petnaest jednomjesečnih i do tri tromjesečne potpore za prijedloge koje smatra najzanimljivijima i najznačajnijima.

S obzirom na to da sličan model, iako u različitim varijacijama teorijski razrađivan, još uvijek nigdje nije bio implementiran, svakako će ga trebati evaluirati i ustvrditi u kojoj je mjeri podesan za dopunjavanje postojećih oblika artikulacije javnog interesa tržišnim mehanizmima i kvalificiranim odlučivanjem stručnjaka. Takva će evaluacija tek biti temom javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija medija koji nisu državni ni tržišni

Namjera pilot-programa javnog ugovaranja novinarskih radova, ukratko, jest pružiti dodatnu podršku angažmanu novinarki i novinara u neprofitnim medijima, osigurati osnovne materijalne preduvjete za njihov rad i ponuditi unutar sektora neprofitnih medija model za demokratizaciju procesa odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava, s jedne strane, i izbora novinarskih tema od javnog interesa, s druge.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo