FOTO: / Marija i Josip danas ne bi mogli prići Betlehemu

Twitter je preplavila novost iz Banksyjeve subverzivne radionice.

18.12.2013.
13:18
VOYO logo

Danas Betlehem okružuju ogromni zidovi i vojne ograde, čime je 4.000 godina star grad pretvoren u zatvor za njegove građane – palestinske kršćane i muslimane. Postoje samo tri izlaza u vanjski svijet i sva tri su pod strogom kontrolom izraelskih snaga.

Ovo umjetničko djelo, koje se pripisuje Banksyju, prikazuje uobičajeni krajolik na božićnim čestitkama, ali i ono na što bi Sveta obitelj naišla da se u Betlehemu danas treba roditi Isus. A naišla bi na ogroman zid išaran grafitima, poznatu barijeru koja je okupirani palestinski teritorij pretvorila u zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitka se može skinuti na linkuIfOnlyAmericansKnew.org, a toj se organizaciji može uplatiti i donacija. Ova organizacija želi skrenuti pozornost na američku uključenost u nasilnu okupaciju Palestine i to pružanjem pomoći Izraelu.

"Amerikanci svakoga dana Izraelu daju više od osam milijuna dolara. U samo 60 godina postojanja Izraela, ta je zemlja primila više novca poreznih obveznika SAD-a od bilo koje druge nacije", navode u objašnjenju. Ova okupacija dovela je i do uništenja najstarijeg kršćanskog grada svijeta – Betlehema – od čije će bogate povijesti ostati samo hladno kamenje napuštenih crkvi, upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pastirima oduzeti pašnjaci

Sva poljoprivredna zemljišta u Betlehemu su ograđena od stanovnika, tako da potomci betlehemskih pastira danas nemaju kamo odvoditi ovce na ispašu. Na mjestu tih polja danas su izraelska ilegalna naselja. Citiraju i južnoameričkog nadbiskupa Desmonda Tutua, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je o tom gradu kazao:

"Ne smije se dopustiti da Betlehem polagano umre od gušenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo