FOTO: / Dodjelom nagrada otvoreni 20. Marulićevi dani

Ovogodišnji jubilarni 20. festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani svečano su otvoreni dodjelom nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu.

22.4.2010.
10:39
VOYO logo

Festival, koji se održava do 28. travnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, otvorio je ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualne djelatnosti Ministarstva kulture Srećko Šestan, kao izaslanik ministra Bože Biškupića.

cate-201004220472004 Zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković rekla je kako će od ove godine Grad Split dodijeljivati novčane iznose dobitnicima festivalskih nagrada na kraju "Marulićevih dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na večerašnjem početku Festivala dodijeljene su i nagrade za dramski tekst "Marin Držić" za 2009. godinu, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture RH.

Prvonagrađena je crna komedija "Enciklopedija izgubljenog vremena" Slobodana Šnajdera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu nagradu ravnopravno dijele "Tartufeerie" Sanje Ivić i "Spašeni" Tomislava Zajca, a treću nagradu dijele "Tko je srušio Berlinski zid" Amira Bukvića, "Dok nas smrt ne rastavi" Nine Horvat i "Susreti" Nine Mitrović.

Predsjednik Povjerenstva za Držićevu nagradu Boris Hrovat rekao je kako se kod dramskih pisaca uočava "postupna promjena" jer se autori usredotočuju "na našu tranzicijsku i kriznu suvremenost umjesto donedavno dominantne prošlosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svečanosti otvaranja "Marulićevih dana" odigrana je predstava "Zagrebački pentagram" u režiji Paola Magellia i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), koja je jedna od devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade što ih je odabrala izbornica - redateljica Nenni Delmestre između 33 prijavljene predstave.

Nenni Delmestre je izjavila kako su kriteriji za odabir predstava na ovogodišnjim "Marulićevim danima" bili "inovativna kvaliteta tekstova i njihova atraktivnost za publiku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim "Zagrebačkog pentagrama" autora Filipa Šovagovića, Igora Rajkia, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića u konkurenciji su: drama "Alabama" Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka i izvedbi GDK Gavella iz Zagreba; "Balon" Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT; drama Tatjane Gromače "Crnac" redatelja Tomija Janežića riječkog HNK Ivana pl. Zajca; "Fragile" Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK; "Kraljevo" Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK i režiji Ozrena Prohića; autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić "Menažerija" u izvedbi HKD Rijeka; "Prije sna" Lade Kaštelan u izvedbi HNK Split i režiji Ivice Boban; te "Žrtve zemljopisa 2:povratak žrtve" Mirana Kurspahića i Rone Žulj u režiji Mirana Kurspahića i izvedbi Tetra ITD iz Zagreba.

U popratnom festivalskom programu "Marulićevih dana" bit će upriličeno čitanje slavodobitnika nagrada za dramski tekst "Marin Držić", te okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališnih kuća i studentske radionice studenata glume umjetničkih akademija iz Splita, Zagreba i Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjeg festivalskog dana bit će dodijeljene festivalske nagrade te će izvan konkurencije biti prikazana komedija "Škrtičina" Marijane Nole (prema Moliereu) koju je u šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo