Film 'Kada svane dan' otvara Festival tolerancije!

Ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije – 7. Festivala židovskog filma Zagreb, koje će se održati od 19. do 25.

9.5.2013.
14:54
VOYO logo

Ove godine u festivalskom programu prikazujemo i tri hrvatska filma, što je najveći broj domaćih filmova na festivalu dosad.

'Kada svane dan’ je priča je o profesoru glazbe Miši Brankovu (utjelovio ga je Mustafa Nadarević) koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom 'Kad svane dan'. Tragajući za istinom o sebi, profesor istovremeno postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Riječ je o poetičnom filmskom ostvarenju koje govori o nužnosti borbe protiv rasizma i koje je s razlogom izabrano za srpskog kandidata za Oscara. Iznimna gluma živuće legende filma Mustafe Nadarevića te prekrasna glazba Vlatka Stefanovskog dirnut će svačije srce i potaknuti na razmišljanje o tome što svatko od nas može napraviti kako bi to neko bolje sutra zaista bilo već sutra,’ kaže o filmu počasni predsjednik festivala Branko Lustig. Film će na festivalu predstaviti Goran Paskaljević i Mustafa Nadarević.

Na Festivalu će pak premijerno biti prikazan novi dokumentarni film Jakova Sedlara - 'Ljubav koja ne poznaje granice'. Spomenuti film donosi kroniku jednog života i jedne ljubavi - prati život Ivice Vranetića koji je kao 17-godišnjak riskirao svoj život ne bi li spasio živote mnogobrojnih Židova i židovskih obitelji. Među onima je Ivica spasio bila je i Erna Montillo, ljubav njegova života, koju je oženio nakon 20 godina čekanja. Na temelju njenog svjedočanstva, Ivica je 1970. dobio jedno od najvećih priznanja u židovskoj zajednici – titulu Pravednika među narodima. Festivalskoj publici film će osobno predstaviti Jakov Sedlar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publici će biti predstavljen i film redatelja i scenarista Mladena Ćapina nastao prema nagrađivanoj knjizi pisca i publicista Slavka Goldsteina, '1941.: Godina koja se vraća '. Dokumentarni film '10 mjeseci za život' priča je o sudbini obitelji Goldstein tijekom prve godine 2. svjetskog rata u Karlovcu. Film i knjiga pričaju o vremenu u kojem je prekinuto djetinjstvo, o progonu, spašavanju i konačno bijegu u slobodu preživjelih članova obitelji. Spomenuta knjiga je proglašena najboljom knjigom publicistike Jutarnjeg lista, osvojila je nagradu Sajma knjiga u Puli, a izdala ju je i ugledna New York Review of Books iz SAD-a. Film će na festivalu predstaviti Mladen Ćapin i Slavko Goldstein.

U kratkometražnom programu fesetivala bit će prikazana dva filma srpske redateljice Brankice Drašković iz serijala 'Neispričane priče', o ljudima koji su riskirali živote pomažući svojim sugrađanima drugih etničkih pripadnosti tijekom ratova na području bivše Jugoslavije. Publika će imati priliku pogledati filmove 'Neispričane priče: Sarajevo' i 'Neispričane priče: Gorski kotar'. Sarajevska priča govori o dvojici vozača taksija koji su za vrijeme četverogodišnje opsade grada spasili mnoge živote vozeći ih na siguran teritorij, usprkos tome što su ih vlastite etničke skupine etiketirale kao „izdajnike“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gorskog kotara dolazi priča o pojedincima iz lokalnih zajednica zbog čije je hrabrosti u ovom dijelu Hrvatske izbjegnut rat i uspostavljen 'Aktivni mir'.

Ulaz na kompletan filmski program je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo