'Duhovi' Ive Ušćumlić Gretić neće vas ostaviti ravnodušnima

Roman Duhovi, prva je knjiga zagrebačke autorice Ive Ušćumlić Gretić, a mogao bi biti podnaslovljen pitanjem 'Što bi bilo da sam?', pitanjem svih pitanja.

2.4.2013.
15:27
VOYO logo

Prateći živote nekoliko zagrebačkih obitelji osamdesetih godina prošlog stoljeća, svake nesretne na svoj način, čitatelji Ivinih Duhova će se i sam često zapitati 'Što bi bilo da su?', ponekad se grčeći poput glavnih likova, u nemoći da naknadno nešto promijene.

Istina, '… što bi bilo da sam, to je pitanje bolno, to te pitanje dere napola i moraš si priznati da ne znaš i oduzimaš si jedino što je važno – utjehu'. No, koliko vrijedi takva utjeha?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duhovi su priča o odrastanju koja će malo koga ostaviti ravnodušnim, priča o potrebi da suosjećanje i razumijevanje postanu imperativi koji nemaju rok trajanja. Glavna tema je nasilje u obitelji, posebno nasilje nad djecom, problem koji tada još nije bio dovoljno osviješten.

Ispreplitanje života nesretnih obitelji i brojnih unutarnjih dijaloga glavnih likova stvaraju tjeskobnu atmosferu koja kulminira Černobilskom katastrofom, a završava dvadeset i šest godina kasnije događajem snažnim poput Černobilske katastrofe...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka travnja knjigu (izdavač EKOmobilis) je moguće nabaviti u Profilu, a od sredine mjeseca u knjižarama Ljevak, Algoritam i Jesenski i Turk.

Iva Ušćumlić Gretić rođena je 1977. godine u Zagrebu. Dugi je niz godina radila kao novinarka i urednica u raznim hrvatskim medijima. Jedna je od pokretačica portala za roditelje Čuvarkuća.hr. Piše kratke i ne-tako-kratke priče, pjesme u prozi (piše zapravo po poleđinama računa, zadnjim stranicama rokovnika i po svemu po čemu se može pisati), a 'Duhovi' su njezin prvi roman. Živi u Samoboru, radi u Zagrebu. Zaljubljena je u neba, oblake i oluje. I mora. I gubljenje u poznatim i nepoznatim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo