Zagreb će u svibnju ugostiti vrlo zanimljiv projekt

Prošle godine započeo je re.act.feminism s kojim će do 2013.

22.3.2012.
11:19
VOYO logo

Po riječima kustosica, Bettine Knaup i Beatrice Ellen Stammer, projekt se zasniva na ideji živućeg arhiva performansa koji se ostvaruje kroz poticanje na korištenje, prisvajanje i reinterpretaciju dokumenata.

Iza toga se kriju četiri cilja projekta re.act.feminism: istražiti feminističke, rodno-kritičke i queer strategije umjetnosti performansa, strategije koje ovu umjetnost određuju od samih početaka; ići korak dalje od trenutnih strategija kanonizacije performansa te naglasiti raznolikost performativnih praksi; izraditi kritičke i tematske karte performansa s ciljem poticanja transkulturalnog i međugeneracijskog dijaloga; ukazati na kompleksne odnose između samog performansa kao efemerne umjetničke prakse, tragova i dokumenta, te percepcije istog, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putujući projekt ostvaruje se kroz Arhiv, izložbe i predavanja, a iduća postaja mu je Institut Sztuki Wyspa u Gdansku u Poljskoj.

Tamo će od 23. ožujka do 22. travnja biti prikazan arhiv re.act.feminisma uz popratnu izložbu poljskih umjetnica različitih generacija koja donosi različite poglede na feminističke i rodne teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu su uredile Aneta Szylak i Aleksandra Grzonkowska, a izlažu: Angelika Fojtuch, Izabela Gustowska, Poshya Kakil, Rozhgar Mahmood Mustafa, Paulina Ołowska, Ewa Partum, Anna Szwajgier, Zorka Wollny i Teresa Tyszkiewicz.

Sam arhiv, koji s projektom putuje po svim njegovim odredištima, ovom prilikom je proširen, te je tako uz Sanju Iveković koja je u arhivu od samih početaka, uključena je i Sandra Sterle sa svojim radom Mučnina iz 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduća postaja projekta bit će u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, a predviđena je za svibanj ove godine.

Dugoročni projekt re.act.feminism započeo je još 2008. godine te se bavi istraživanjem umjetnosti performansa feminističkog i rodno-kritičkog predznaka u razdoblju od šezdesetih do ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i povratkom na ove umjetničke prakse u današnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo