Domaći proizvod koji je oduševio i američku scenu

Nakon predstave Garaža, još će jedan hrvatski proizvod gostovati u kultnoj La MaMi. Riječ je o festivalu Perforacije koji će u ožujku posjetiti New York.

18.2.2011.
16:55
VOYO logo

Perforacije su festival koji zadnje dvije godine intenzivno djeluje na području promoviranja i osnaživanja nezavisne kulturne scene, i to na način i opsegom koji u regiji nema usporedbe.

Posebnost ovog festivala proizlazi iz načina na koji provodi svoju misiju – decentralizacijom (festival se, što je rijetka praksa u Hrvatskoj, odvija u više gradova s jedinstvenim programima: Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku), fokusom na domaću i regionalnu produkciju (koja se osnažuje umrežavanjem organizacija s područja Bugarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, čime festival ujedno predstavlja i najobuhvatniju inicijativu usmjerenu na nezavisne umjetnike iz središnje i istočne Europe) i opsežnim programom (u trajanju od tjedan do 10 dana, prikazuje se po 30-ak produkcija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovog proljeća festival uvodi još jedan fenomen bez presedana na hrvatskoj kulturnoj sceni – čitav festival gostuje u SAD-u, gdje će predstaviti neke od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Festivalski program broji 12 produkcija i više od pedeset umjetnika iz pet zemalja - Bugarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji će tijekom 10 dana predstaviti svoje radove u njujorškom kazalištu La MaMa, koje je partner ovog izdanja Perforacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj suradnji je umjetnička direktorica La MaMe, Mia Yoo, rekla: "Kazalište La MaMa ima dugu povijest predstavljanja umjetnika s Balkana, dijela svijeta koje je imalo posebno mjesto u srcu naše osnivačice, Ellen Stewart. Uzbuđeni smo suradnjom s umjetničkim direktorom Perforacija, Zvonimirom Dobrovićem, i organizacijom njujorškog festivala. La MaMa s ponosom predstavlja ove umjetnika i nastavlja svoj dijalog s njihovim zemljama."

Promocija izvedbenih umjetnika s područja Balkana u New Yorku

Od 11. do 21. ožujka prikazat će se mahom američke premijere, te će tako njujorška publika imati priliku upoznati novi rad skupine BADco, koja će Hrvatsku predstavljati i na Venecijanskom bijenalu, Sanje Mitrović, nedavne dobitnice prestižne nagrade BNG Nieuwe Theatre za režiju, slovensku predstavu Olivera Frljića Proklet bio izdajica svoje domovine, u kojoj se raskrinkavaju jugoslavenski politički, kazališni i povijesni stereotipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perforacije u New Yorku predstavljaju i rad slovenskih skupina Via Negativa i Mini Teatra s fascinantnim Senkom Bulić i Markom Mandićem u režiji Ivice Buljana, te instalacije Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova.

Festival se zatvara 21. ožujka uz diskusiju o stanju umjetnosti na području Balkana koja će se održati na prestižnoj The New School for Social Research.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo