Dali mu priliku života, a on ih odbio bez pardona

Mnogi njegovi kolege ostali su u čudu kada su saznali najnoviji pothvat poznatog britanskog pisca Johna Le Carrea.

31.3.2011.
11:49
VOYO logo

Upravo je on bez pardona odbio nominaciju za jednu od najprestižnijih nagrada svjetske kulturne scene Man Booker International i organizatorima poručio 'to me ne zanima'. Ime britanskoga pisca Johna Le Carrea ostat će na popisu 13 finalista za književnu nagradu Man Booker International, s kojega je sam autor zatražio izuzimanje, uz objašnjenje da ne želi sudjelovati u izborima za književne nagrade.

"Iznimno sam polaskan što je i moje ime među imenima ostalih finalista za književnu nagradu Man Booker International, no s obzirom na to da se ne natječem za književne nagrade, od organizatora sam zatražio da se ono izuzme s popisa", stoji u priopćenju 79-godišnjeg autora književnih hitova - Poziv za mrtve (1961.), Kvalitetno ubojstvo (1962.), Dečko, dama, kralj, špijun (1974.), Smileyevi ljudi (1979.), Savršeni špijun (1986.), Ruska kuća (1989.), Krojač Paname (1996.), Brižni vrtlar (2001.) i mnogih drugih. Posljednja Le Carreova knjiga koja je izašla u Hrvatskoj je "Izdajnik po našem ukusu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No organizatori natjecanja izvijestili su kasnije kako će uzeti u obzir njegovu želju. "Ime Johna Le Carrea ostat će na popisu", kazao je predsjednik žirija ove prestižne književne nagrade Rick Gekoski. "Jako smo razočarani što Le Carre želi biti izuzet s popisa, jer smo veliki obožavatelji njegova djela", rekao je Gekoski.

Nagrada je vrijedna 60.000 funta, a u izbor je ušlo 13 pisaca čija su književna djela originalno pisana na engleskom jeziku. Ove su godine u užem izboru kineski autori, Wang Anyi (The Song of Everlasting Sorrow iz 1996.) i Su Tong, po čijoj je kratkoj priči "Wives and Concubines" napravljen scenarij za film iz 1991. "Podignite crvenu svjetiljku", koji je nominiran za Oscara. Na popisu su još i Philip Roth, Rohinton Mistry i Philip Pullman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada će se dodijeliti 18. svibnja u Sydneyju. Ovom se nagradom nagrađuje sveukupno djelo nekog autora i treba je razlikovati od godišnje nagrade za književnost Man Booker kojom se nagrađuje jedna knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo