Crtani romani šou

Jedan od najpoplarnijih likova iz stripa na ovim područjima, Grunf iz Alan Forda, poznat je po uzrečicama koje je nosio tiskane na crnim majcama.

7.11.2011.
16:13
VOYO logo

Upravo ta Grunfova uzrečica najbolje opisuje Crtani romani šou, koji ove godine proživio svoje 14. izdanje.

Strip je godinama u Hrvatskoj stavljan u niže ladice umjetnosti i ekonomske isplativosti, no svejedno je uspjeo iznjedriti umjetnike i autore koji su konkurirali svjetskoj kremi, od Andrije Maurovića i Waltera Neugebaurea, preko Milana Trenca i Mirka Ilića, do Edvina Biukovića, Igora Kordeja i Esada Ribića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa bogatom tradicijom stripa, kako sa strane autorstva, tako i sa strane čitateljstva, bilo je pitanje imperativa da i Hrvatska u svome glavnome gradu ima relevantan festival stripa, a Crtani romani šou (ili popularnije CRŠ) svake godine sve više potvrđuje da je upravo to.

Već tradicionalan sajam stripova, na kojem se kupuje, prodaje i trampi (a nije niti naodmet probati se cjenkati, ako mislite da ste dovoljno dobri) nahranio je apetite i najgladnijih konzumenta stripa. U svrhu očuvanja na početku spomenute tradicije održala se izložba "Domovinski rat u stripu" kojom se na 20. godišnjicu od početka rata prisjećamo tih zbivanja iz perspektive raznih autora stripa koji su tada djelovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival se prisjetio i nedavno preminule legende talijanskog stripa Sergia Bonellia, čiji su junaci poput Zagora, Mister No-a, Tex Willera i Dylan Doga zabavljali generacije ovdašnjih zaljubljenika u strip.

Kako ne bi pomislili da je festival okrenut samo prema prošlosti tu je bio i natječaj "Mladi lav" koji je svim mladim talentima dao priliku da pokažu svoje znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno tu su bile i razne panel diskusije, crtanja za publiku, radionice stripa za najmlađe i malo ozbiljnije radionice za one ne tako mlade, predavanja, promocije novih izdanja, druženja...

No uz sve to CRŠ ne bi bio ono što jest da nije bilo gostiju festivala, a ove godine ih stvarno nije manjkalo. Uz legendu devete umjetnosti Maurilia Manaru (čije su stripove generacije mladih dječaka i muževa s ovih prostora skrivali od svojih majki i žena puno prije i s više straha i pažnje nego časopise gospodina Hefnera) festival je posjetio i Erique Badia Romero, legendarni autor Modesty Blaze, koji je predstavio hrvatsko izdanje svog stripa Axe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je ugostio i Francuze; Ashde koji je naslijedio legendarnog Morrisa kao crtač serijala Lucky Luke, Philippe Luguy poznat po svome stripu Percevan, te Thomas Gabison, urednik izdavačke kuće Actes-sud, koji će pregledavati radove mladih autora.

Naravno tu je i cijeli niz domaćih i regionalnih autora s kojima ste se mogli družiti, razmjenjivati iskustva i postavljati pitanja o njihovu radu i stripovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo