'Contraria', ciklus u kojem su žena i konj usko 'povezani'

Smatra se da su baletne kretnje savršenstvo, vrhunac elegancije.

19.5.2010.
11:41
VOYO logo

Riječi su to mlade autorice Petre Gospodnetić kojima najavljuje svoju izložbu fotografija pod nazivom Contraria čiji će domaćin biti Galerija FER.

Fotografije su nastale s namjerom da usporede plemenitost konja kao životinje s gracioznošću ženskog tijela. One ujedno prikazuju i dva glavna tipa žena te kako se oni ocrtavaju kroz komunikaciju s konjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Spojiti nježnost i krhkost ženskoga tijela sa impozantnošću konja. Dva najčešća motiva u umjetnosti – svaki za sebe predivan, a zajedno - cjelina koja daje mjesta jednom sasvim drugačijem pogledu. Smatra se da su baletne kretnje savršenstvo, vrhunac elegancije. Uklopimo li ih uz konja, životinju koja bez obzira na svoju veličinu i masu izgleda graciozno, moći ćemo uvidjeti kako se žena i konj nadopunjuju. I to ne samo kretnjama i elegancijom, već i finom međusobnom komunikacijom i razumijevanjem'', objašnjava Petra svoj ciklus fotografija.

Zašto Contraria (lat. suprotnosti), pitali smo. arti-201005040252006 ''Te suprotnosti odnose se na razliku između dva glavna ženska karaktera. Različitost njihovog pogleda i nošenja sa životom odražava se u načinu na koji komuniciraju s konjem. Dok je jedna nježna, vođena emocijama i dopušta da joj život odredi kuda ide, druga se s njim hvata u koštac, svojeglava je i zna točno što želi. A konj? Konj je život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok će nježna dopustiti konju da joj pokaže put i tražiti od njega da joj bude zaštitnik, tvrdoglava će ga postaviti na mjesto ravnopravnog partnera. Nijedna ni druga nisu ni više ni manje vrijedne, one su jednostavno različite. Svaka ima svoje prednosti i mane. Ni jedna ni druga nisu slabe osobe, ali pitanje je što će kod koje prevladati; emocije ili razum? Obje mogu postići iste ciljeve, pokoriti svijet ako žele, ali učinit će to na posve suprotne načine, izjavila je Petra za net.hr.

Izložba Contraria otvara se 20. svibnja u 19 sati u Galeriji FER.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petra Gospodnetić rođena je 1991. godine u Zagrebu. Studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a fotografijom se bavi zadnjih nekoliko godina. Do sada je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi, te je imala dvije samostalne izložbe; jednu jednodnevnu u Češkom narodnom domu i jednu u knjižnici Novi Zagreb. Na fotografijama su joj i inače najčešći motiv konji jer se jahanjem bavi od malena, pa je svoje dvije ljubavi spojila u jedno. Njezine fotografije objavljivane su na publikacijama, kao ilustracije knjiga i magazina, te na pojedinim naslovnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo