Čašica, jedna, dvije... /

Zašto pijemo previše alkohola u vrijeme koronavirusa? Osjećaju se strah, frustracija i briga

Image
Foto: Shutterstock

Alkohol utječe na oslobađanje dopamina - neurotransmitera zbog kojeg 'želimo više'

11.5.2020.
10:00
Shutterstock
VOYO logo


"Boca za zabavu već od jutra, jer, zašto ne? Izolacija je, ionako smo doma cijeli dan" - koliko ste 'duhovitih' slika na društvenim mrežama vidjeli na ovu temu?

Nismo ni slutili da će potrošnja alkohola u svijetu porasti na enormnu brojku.  Objavljena su izvješća o naglom porastu prodaje alkohola koja sugeriraju da mnogi pokušavaju zaboraviti na okrutnu stvarnost koronavirusa i 'lockdowna'. U Velikoj Britaniji prodaja je u ožujku porasla za 22%, a u SAD-u je porasla za čak 55% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi BBC. Mnogi posežu za čašom kako bi upotpunili 'prazninu' (i inače, a sada pogotovo). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Treća faza /

Otvorili su se kafići, restorani i trgovački centri, nema više propusnica... No sve uz posebna pravila

Image
Treća faza /

Otvorili su se kafići, restorani i trgovački centri, nema više propusnica... No sve uz posebna pravila

Ipak, valja razlikovati jednu čašicu koja će nas 'smiriti', oraspoložiti i poboljšati zdravlje (ako je riječ o čašici dobrog crnog vina ili kakve domaće rakije za sve nas malo 'jače') i jednu 'flašicu', do dvije, tri...  Nalazimo se u razdoblju kolektivne tjeskobe i neizvjesnosti. Uz samu Covid-19 pandemiju Zagreb je, pa i neke druge dijelove Hrvatske, pogodio nezapamćen potres. Širom svijeta ljudi umiru od nepoznatog virusa. Osjeća se strah, frustracija i briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Za alkohol će se uvijek naći razlog i/ili opravdanje: 'teško mi je', 'pazim na djecu cijeli dan jer vrtići i škole ne rade', 'moram učiti, a ne znam što će biti s ispitima', 'rad od kuće ne prestaje', 'što ako se razbolim?!'... Bez obzira na razloge, alkohol ima opuštajuć učinak. "U trenutku se osjećamo olakšanje i osjećamo se bolje", objašnjava Annie Grace, autorica knjige Naked Mind: Control Alcohol. "Razina našeg alkohola u krvi raste i sve se 'odvija' sporije; naš se um opušta i postoji nešto između dezorijentacije i euforije. " No, olakšanje je prolazno, kaže ona: "20-30 minuta kasnije tijelo počinje pročišćavati alkohol, a kako alkohol napušta našu krv počinjemo se osjećati nelagodno i još više stresno".

Što se događa s našim tijelom kad popijemo alkoholno piće? 

Alkohol utječe na neke moždane glasnike ili "neurotransmitere" - gama-aminobuternu kiselinu (GABA), koji je inhibicijski neurotransmiter, i glutamat (on je 'uzbudljiv'). Kada pijemo, alkohol suzbija se oslobađanje glutamata, koji obično povećava aktivnost neurona, istovremeno povećavajući proizvodnju GABA, što normalno smanjuje aktivnost neurona. Ukratko, naše se tijelo i mozak usporavaju što više pijemo, tjerajući nas da postanemo dezorijentirani i nekoordinirani.

Alkohol utječe na oslobađanje dopamina - neurotransmitera zbog kojeg 'želimo više'. Zato je tako teško zaustaviti se na "samo jednom piću". Paradoks je da ljudi alkohol uzimaju zbog tjeskobe, ne sluteći da će kasnije od njega postati još tjeskobniji. Nepoznata okolina Covida-19 tjera nas da se opustimo, kao što bi se i na tulumu kod prijateljice od prijateljice koju nikada nismo upoznali i na kojem ne znamo niti jednu osobu. 

Mnogi se nalaze u malim stanovima i sobama i mnogima je donedavno bila u potpunosti zabranjena društvenost - kretanje, ispijanje kave u kafiću...  Mnogi rade od kuće, pa je tako nedavno zabilježeno da je čak 20 posto Amerikanaca pijano svaki dan kod kuće i pod istim utjecajem alkohola radi od doma . 

Ali za Annie Grace, točka kada započinjete ispitivanje svojih navika opijanja ne mora biti tako daleko 'dolje': "Uvijek se možemo uvjeriti da to još nije problem", kaže ona. "Uvijek se možemo usporediti s nekim tko pije više od nas." Društveni mediji imaju puno odgovora u ovom kontekstu", kaže Grace. "Tražimo dokaze oko sebe kako bismo potvrdili da je ono što radimo normalno".


Umjesto toga, ona potiče ljude da budu iskreni prema sebi i započnu istraživati ​​svoje motivacije za pijenje i kako se uistinu osjećaju dok piju i nakon što se napiju. Njeno vlastito iskustvo naglašava unutarnji nemir koji može nastati zbog opijanja, prenosi BBC. I nedavna istraživanja istraživača iz Italije sugeriraju da čak i umjereno pijenje može povećati rizik od zaraze Covid-19, te može pogoršati infekciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol i Covid-19

U istraživanju jednog talijanskog epidemiologa stoji:  "Izbjegavajte alkohol u potpunosti da ne narušavate vlastiti imunološki sustav i zdravlje i ne stavljate u rizik zdravlje drugih". Ne moramo ni spominjat kakav alkohol može imati učinak na pojedince koji vole posegnuti za agresijom i sukobiti se s članovima obitelji na najgori učinak. Nasilje u obitelji jedan je od gorućih problema za vrijeme pandemije, alkohol je samo jedan od poticaja istog.

Pomoć i podrška

Postoje mnogi telefoni, sastanci i društvene stranice i mreže koje pomažu onima s problemom - posebno u doba Covida-19. "Proći će 15 godina od vremena kada osoba razvije značajni problem s alkoholom da potraži pomoć", kaže Farrell, 
direktor Nacionalnog centra za istraživanje droga i alkohola na Sveučilištu New South Wales u Sydneyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo