epidemija u hrvatskoj / Oboren rekord! Splitsko-dalmatinska županija ima čak 138 novih slučajeva, u Splitu 63 zaraženih

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke po županijama

26.8.2020.
14:15
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U utorak je zabilježeno 219 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 2231. 

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke po županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19; 10 ih je s područja Grada Šibenika, 8 s područja Grada Vodica, 7 iz Knina, 6 iz Drniša, te po jedna osoba iz Unešića, Primoštena i Murtera.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i kontakti su ranije oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 495 osoba i svi su kontakti oboljelih.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 97 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno su 134 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molimo građane i turiste da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Četri osobe novooboljele su od bolesti Covid-19 u posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a zbog velikoga broja izlagača i opasnosti širenja virusa otkazan je i tradicionalni Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu na konferenciji za medije da su od četiri novozaražene osobe tri s područja Daruvara, a jedna iz Bjelovara. 

Na području te županije trenutačno je 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanje u Hrvatskoj, istaknuo je župan Damir Bajs dodavši kako su u samoizolaciji 132 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeno je da je Županijski stožer u suradnji s Nacionalnim stožerom otkazao 28. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu, planiran drugoga vikenda u rujnu.

"Županijski stožer u dogovoru s Nacionalnim stožerom odlučio je da se ove godine neće održati Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Ta manifestacija okuplja jako veliki broj izlagača, rizik je zato prevelik i morali smo sajam otkazati", objasnio je župan Bajs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je pak riječ o početku nove školske godine, Bajs je izvijestio da ravnateljstva županijskih škola intenzivno rade na organizaciji prijevoza učenika, kao i na organizaciji da učenici viših razreda ne moraju nositi maske, odnosno da im se omogući zadovoljavajuća distanca.

Najavio je da će je Župnija osigurati 50 tisuća maski za učenike, učitelje i zaposlenike škola te da će se u ponedjeljak održati završni sastanak na kojemu će biti donesene sve odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DUBROVAČKO-NERTVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o sedam osoba na području Dubrovnika – dvije muške osobe kontakti su prethodno zaraženih slučajeva, a za dvije ženske osobe se utvrđuje epidemiološka veza. Preostala 3 slučaja nisu iz naše županije, ali trenutno borave u Dubrovniku – za dvije ženske osobe (jednu strankinju, a drugu s prebivalištem u Zagrebu) također se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za jednog stranog državljanina.

Od preostalih 5 zaraženih osoba, 3 su muškarci iz Metkovića (od kojih su dvoje kontakti), a dvije su ženske osobe iz Župe dubrovačke od kojih je jedna kontakt prethodno poznatog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izliječeno je 6 osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Trpnja, Opuzena te jedna osoba s prebivalištem izvan naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 5 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8756 uzoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji se nalazi 331 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Sedam slučajeva je povezano sa svadbom od 15.08. u okolici Ivanca, a kod četiri slučaja se radi o članovima jedne obitelji koja se vratila s ljetovanja na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da nitko od njih nema težu kliničku sliku, svi se liječe kod kuće.

"Jednako kao što smo već tražili od povratnika s ljetovanja i drugih rizičnih područja da se suzdrže barem 7 dana od bliskog kontakta sa starijima i bolesnima, istu preporuku upućujemo i onima koji su nazočili svadbama ili bilo kojem drugom događaju na kojem je gotovo nemoguće izbjeći bliski kontakt i pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka. Također molimo građane da budu pozorni ako kod sebe primijete neki od poznatih simptoma zaraze te da u takvom slučaju telefonski kontaktiraju svojeg liječnika obiteljske medicine. I na kraju, pokušajte reducirati broj nepotrebnih bliskih kontakata kako bi u slučaju pozitivnog testa na koronavirus imali pregled s kim ste posljednjih dana bili u kontaktu", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 57 s obzirom na to da imaju 3 osobe koje su se oporavile. Petero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, jedna osoba je prebačena na liječenje u Zagreb u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a 51 zaražena osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 131 registriran slučaj zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod mjerom samoizolacije je 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U protekla 24 sata evidentirano je 5 osoba zaraženih koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko - zagorske županije (Oroslavje, Gornja Stubica, Krapina, Lobor, Hum na Sutli), dok je ozdravila 1 osoba (Zlatar). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 26.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 394 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više, a šest je osoba izliječeno. 

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 123 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 260 osoba, a 11 ih je preminulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako Županija i dalje bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. U ovom trenutku od pristiglih nalaza testiranih osoba potvrđena su sedam nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19, odnosno ukupno 26 aktivna slučaja.

Riječ je o dvije osobe iz đurđevačkog i pet osoba s koprivničkog područja. Epidemiološkom obradom utvrđeno je kako su novooboljele osobe razvile simptome nakon povratka s ljetovanja ili je riječ o obiteljskim kontaktima ranije zaraženih osoba. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a trenutno se 95 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji. Unazad nekoliko dana policijski službenici nadzirali su poštivanje mjera samoizolacije, te u 47 nadzora nije utvrđeno kršenje mjere.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 814 obrađenih testova danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Hvara 1, Imotskog 10, Kaštela 3, Makarske 8, Omiša 3, Sinja 12, Solina 8, Trogira 3, Vrgorca 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Runovića 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 138 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 43 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 29 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Od ukupno 195 pristiglih nalaza, u Karlovačkoj županiji je 5 novooboljelih osoba. Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri osobe su kontakti već oboljelih osoba, a jedna osoba je bila asimptomatska.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 165 osoba i trenutno imamo 42 aktivna slučaja. U OB Karlovac hospitalizirane su 4 osobe.

U samoizolaciji se nalaze 172 osobe

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Četvero novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje iz grada Nina, a po jedan iz gradova Benkovac i Biograd te općina Bibinje, Ražanac te Sveti Filip i Jakov.

U samoizolaciji je 425 osoba, nadzor je istekao za njih 5910, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 266 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, jedna osoba iz Vinkovaca, jedna osoba iz Lovasa i jedna osoba iz Županje).

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 592, od kojih su 496 osoba izliječene, a ukupno je 11 preminulih osoba. Trenutno su u ovoj županiji 22 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

ZAGREB

 Na području Grada Zagreba u protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučaja zaraze koronavirusom, a u izolaciji je još 119 osoba, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Današnji brojevi rezultat su oko tisuću testiranja koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, s obzirom da im je cijela smjena u samoizolaciji, napravio u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Infektivnom klinikom "Dr. Fran Mihaljević.

Od 67 novooboljelih njih sedam su negativne epidemiološke anamneze, 24 su kontakti već dijagnosticiraniih zaraženih osoba, a 18 novooboljelih je bilo izloženo virusu na godišnjem odmoru u Makarskoj, Vodicama, Zadru, Novalji, Imotskom i Visu.

Za 13 novooboljelih epidemiološka obrad je u tijeku, a pet je iz Bosne i Hercegovine.  Ukupno je 1254 osoba u samoizolaciji,

Ravnatelj Nastavnog zavoda  Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je u tom zavodu  napravljeno 25 posto svih testiranja u Hrvatskoj - do jučer 39067.

"Grad Zagreb ima tri i pol puta više stanovnika od sljedeće najveće županije u Hrvatskoj, pa realna incidencija nije alarmanta kao što se čini na prvi pogled, a pogotovo na gustoću stanovanja koju imamo. Ako u Splitu imate 90 novooboljelih, a u Zagrebu 67 onda je to, kada se podijeli s brojem stanovnika, kao da ih imate 20", ustvrdio je.

Izvijestio je i da je s Hrvatskim antropološkim institutom dogovoreno da će im na ispomoć doći četiri molekularna biologa, sve dok se ne završi samoizolacija za njihove zaposlenike, pa će se uskoro moći opet raditi u dvije smjene.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu 8 osoba je s područja grada Slavonskog Broda, 2 osobe su s područja općine Garčin te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci.  

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 335, dok je broj aktivnih slučajeva 121 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba, a nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. I dalje se značajno povećava broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi 719 osoba (98 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalaze 2 pozitivne osobe u samoizolaciji.  

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, a na prijedlog Stožera CZ Brodsko-posavske županije, nacionalni Stožer CZ jučer je donio „Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije“. Navedenom Odlukom broj osoba na svadbenim svečanostima u Brodsko-posavskoj županiji ograničen je na najviše 50 osoba u narednih 14 dana, a Odluka se primjenjuje od 31. kolovoza 2020. godine.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

LIČKO-SENJSKA  ŽUPANIJA

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele osobe od covida-19.

Oboljele osobe s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 53 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 18 aktivnih slučajeva, 34 osobe su izliječene te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 28 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 75 osoba. 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo-Donji Miholjac.

Mjera samoizolacije jučer je određena za 34 kontakata novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 315 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija je u 49 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba.

U tri slučaja radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt sa već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Strani državljanin (Republika Austrija), testiran radi administrativnih potreba, potvrđen je kao pozitivan. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Izliječene su 2 osobe.
Trenutno je 81 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 256 osoba.   

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih osoba, sve su kontakti predhodno zaraženih osoba.

Četiri osobe su ozdravile. Dnevni broj testiranja u ovoj županiji je oko 600 uzoraka.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 32 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 30 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 234 osobe, a ukupno je testirano 5256 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 133 uzorka, od kojih su 4 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Tri osobe su s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo